Izvanredna sjednica

IDDEEA rješava problem s putovnicama

Vijesti / Flash | 16. 02. 2017. u 16:16 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas na izvanrednoj sjednici, uz prihvaćene sugestije iz Mišljenja Ministarstva financija i trezora, usvojilo Informaciju Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) o načinu rješavanja naslijeđenih problema u vezi sa tiskanjem knjižica za putovnice.

Agencija je dužna poduzeti raspoložive hitne mjere radi omogućavanja prava na slobodu kretanja građana BiH u skladu s Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a sve u cilju zaštite općeg interesa radi sprječavanja nesrazmjernih posljedica koje bi mogle nastupiti.

Glavno tajništvo Vijeća ministara BiH će obavijestiti Sud BiH, Ured za razmatranje žalbi, Pravobranilaštvo BiH i Agenciju za javne nabavke o Informaciji (s mišljenjem Ministarstva financija i trezora) i donesenim zaključcima.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici prihvaćena je i ostavka Edima Nesimija na dužnost direktora IDDEEA-e, priopćeno je danas iz Službe za javnost Vijeća ministara BiH.

U medijima su se pojavile spekulacije da je stvarni razlog za Nesimijevu ostavku problem s putovnicama, jer ugovor o isporuci knjižica za putovnice s kompanijom “Milbauer” ističe 21. ožujka, a novi isporučitelj nije izabran.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović ranije tvrdi da proces izdavanja putovnica ne bi trebao biti ugrožen, te da prema Zakonu o IDDEEA-i, u slučaju da je direktor spriječen da obavlja svoj posao njegove dužnosti preuzima zamjenik direktora.

Podsjetimo, Nesimi je imenovan na dužnost direktora IDDEEA-e 27. listopada 2015. godine.

Funkciju je preuzeo od Siniše Macana, protiv kojeg je pokrenuta istraga Tužiteljstva Bosne i Hercegovine zbog sklapanja štetnog ugovora s “Milbauerom” o isporuci osobnih iskaznica i vozačkih dozvola.

Kopirati
Drag cursor here to close