Što reći??

IDDEEA ponovno u problemima: Pada i peti tender, građani opet bez putovnica

Vijesti / Flash | 02. 09. 2017. u 06:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska kompanija "Osterreichische Staatsdruckerei" ponovo je uložila žalbu na tendersku dokumentaciju za nabavku knjižica za putovnice i ako tender ponovo bude poništen, gotovo je izvjesno da će stanovnici BiH početkom ožujka iduće godine ponovo ostati bez putovnica.

Žalba na tender raspisan 10. kolovoza podnesena je početkom prošlog tjedna i, kako stvari sada stoje, konačnu riječ dat će Ured za razmatranje žalbi, koja je uz žalbu francuskog "Gemalta" i ove austrijske kompanije oborila i prethodni, četvrti po redu, tender za nabavku knjižica za putovnice vrijedan oko 30 milijuna KM.

"Tenderski uvjeti su manje-više isti kao i prethodni uz određene kozmetičke promjene. Ako se u Kancelariji za razmatranje žalbi bude odlučivalo po kriterijima koji su vrijedili i ranije, gotovo je sigurno da tender ponovo pada i tada već ulazimo u ozbiljne probleme jer ugovor za nabavku putovničkih knjižica koji BiH ima s banjalučkim 'Milbauerom' ističe u ožujku iduće godine i tada će, po svemu sudeći, ponovo doći do nestašice putovnica", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Da je austrijska kompanija ponovo podnijela žalbu, potvrđeno im je iz nekoliko izvora, a u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u petak nisu uspjeli službeno dobiti informaciju o čemu se radi i u kojoj fazi je odlučivanje po žalbi.

Jedan od izvora ispričao je da će, kako stvari sada stoje, vjerojatno i u ožujku naredne godine biti produžen ugovor sa sadašnjim dobavljačem jer je to jedino moguće rješenje, a da će se nakon toga pokušati izdejstvovati da nabavka putovničkih knjižica bude izuzeta iz postupka javnih nabavki, što ne treba očekivati, barem do formiranje nove vlasti na niovu BiH s obzirom na to da za sada ne postoji većina za tako nešto.

Uz to, IDDEEA je predložila i da joj se zakonom omogući izradaputovnica, vozačkih dozvola i osobnih iskaznicaali s obzirom na političke odnose i postojeće dugogodišnje ugovore s privatnim kompanijama gotovo je sigurno da od toga neće biti ništa. Uglavnom, zbog knjižica za putovnice, ali i zbog ostalih promašaja u radu, izvještaj o radu IDDEEA već dva puta je pao na sjednicama Savjeta ministara BiH i uskoro se mogu očekivati pritisci na Arifa Nanića, aktualnog direktora IDDEEA, da podnese ostavku kao i njegov prethodnik Edin Nesimi, koji je to uradio početkom godine. Nedugo nakon Nesimijeve ostavke i problema s nedostatkom putovnicaa ugovor koji je istekao s banjalučkom kompanijom "Milbauer" produžen je na godinu dana uz obećanje nadležnih da će u tom razdoblju sprovesti tender i zaključiti novi četverogodišnji ugovor s najboljim ponuđačem.

Taj ugovor ističe u ožujku 2018. godine. O padu izvještaja o radu IDDEEA nedavno je govorio i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Rekao je da je rukovodstvo IDDEEA pitao zašto nisu izgradili zgradu IDDEEA u Banjaluci i kada će da riješe pitanje nabavke dokumenata. "Pitao sam ih što će uraditi da građani BiH ne ostanu bez putovnica i da nemamo svaka tri mjeseca dramu oko nabavke dokumenata", rekao je nedavno Bevanda.

Podsjećanja radi, po žalbama francuskog "Gemalta" i austrijske firme "Osterreichische Staatsdruckerei", Kancelarija za razmatranje žalbi poništila je četvrti tender za nabavku knjižica za putovnice koji je raspisala IDDEEA uz obrazloženje da je iz tenderskih uvjeta vidljivo da se favorizira njemački dobavljač.

Kopirati
Drag cursor here to close