Ostanak u Mostaru

IC Salakovac: Samo tri obitelji žele zastalno ostati u Mostaru

Nakon 5 mjeseci boravka u izbjegličkom kampu, samo 3 obitelji su izrazile želju za stalnim boravkom u Mostaru.
Vijesti / Flash | 25. 10. 2018. u 19:30 Bljesak.info
Situacija u Salakovcu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbjeglički centar u Salakovcu, nadomak Mostara, trenutno broji 216 migranata. Najviše su ovdje smještene obitelji s djecom i trudnice, ali i osobe slabijeg zdravstvenog stanja, koje imaju sve uvjete za normalan život.

S dolaskom hladnijih dana svi kapaciteti u izbjegličkom centru su popunjeni. U 6 baraka smještene su mnoge obitelji i djeca koji imaju 3 obroka dnevno, sve potrebne higijenske potrepštine te zdravstvenu zaštitu. Organizirani su školski sati u centru, kao i sportsko-rekreacijske aktivnosti, navodi Mirjana Penava, djelatnica fondacije BHWI.

"Imaju toplu vodu, internet, u svakom dnevnom boravku smo stavili TV... Život se odvija normalno", ističe Edin Denjo, voditelj Izbjegličkog kampa Salakovac.

Nedavna objava, kako kažu, o otvaranju granica prema Hrvatskoj i Sloveniji izazvala je oduševljenje u izbjegličkom kampu, koje je splasnulo nakon što se ispostavilo da je riječ o lažnim informacijama. Posebna zanimljivost je da su navike korisnika centra spavanje do podnevnih sati te da im klimatski uvjeti nisu prirodni, javlja Federalna.ba.

"Nesigurnost izvan kampa vreba na sve strane. Educiramo ih da prepoznaju rizike, potencijalne opasnosti kad su u pitanju djeca i kad su u pitanju žene", dodaje Penava.

Nakon 5 mjeseci boravka u izbjegličkom kampu, samo 3 obitelji su izrazile želju za stalnim boravkom u Mostaru. Iako se svima dopada život ovdje, ipak svoju budućnost vide u skandinavskim, ili zemljama Zapadne Europe, gdje ih, navodno, kako kaže Penava, očekuje rodbina. Brojne udruge i institucije uključile su se u aktivno pomaganje centra Salakovac, tako da je u tijeku prikupljanje zimske obuće i odjeće. Svi korisnici imaju zabranu napuštanja centra poslije 22 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close