To sve govori

Najsiromašnija Županija u Federaciji druga po financiranju političkih stranaka

''900.000 KM je u proračunu i one se dijele svima onima koji su u Kantonalnoj skupštini. Mi smo tu da izvršavamo zakonske obveze i neću odstupiti od zakonske obveze'', poručuje Tahir Lendo, premijer SBK-a (SDA).
Vijesti / Flash | 17. 02. 2020. u 08:22 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U državi u kojoj svakodnevno svjedočimo odlasku ne samo mladih nego i cijelih obitelji, koje izvan granica traže sigurnu egzistenciju i život bez straha od rata, apsurda nikad dosta. Za parlamentarne stranke samo iz deset kantonalnih proračuna godišnje se izdvoji gotovo četiri milijuna maraka, javlja Federalna televizija.

Srednjobosanski, koji je, inače, na posljednjem mjestu po prosječnoj plaći, u samom je vrhu, baš kao i Općina Travnik.

''900.000 KM je u proračunu i one se dijele svima onima koji su u Kantonalnoj skupštini. Mi smo tu da izvršavamo zakonske obveze i neću odstupiti od zakonske obveze'', rekao je Tahir Lendo, premijer SBK-a (SDA).

Ovako prvi čovjek Srednjobosanskog kantona objašnjava činjenicu da je i ove proračunske godine za osam parlamentarnih stranaka osiguran već uobičajen iznos od 900.000 KM. Jer to je po zakonu, javlja Federalna televizija.

''Srednjobosanski kanton, koji je jedan od najsiromašnijih, s najnižim osobnim dohocima u FBiH, na drugom je mjestu po izdvajanju za političke stranke. To sve govori'', ističe gospodarstvenik Šaban Rizvić.

Nelogičnim se čini, a što je vidljivo iz podataka sa stranice SIP-a, da je Srednjobosanski kanton po izdvajanju za stranke odmah iza Sarajevskog, a daleko, naprimjer, ispred Tuzlanskog, koji ima dvostruko više stanovnika od SBK-a, no za političke stranke izdvaja tri puta manje novca.

Dok stranke koje su nas, kako kaže Rizvić, dovele u ovakvo stanje ne brinu za novac, brojni stanovnici ove županije opstaju zahvaljujući dobrim ljudima i liječnicima izvan Bosne i Hercegovine. Nažalost, i pored zdravstvenog osiguranja, nemaju pravo čak ni na dio novca za lijek koji ih održava u životu, ali nije na esencijalnoj listi.

''U 2018. godini izdvojeno je 318.000 KM zahvaljujući dobrim ljudima i potpori naroda'', navodi Šida Kalbić, predsjednica udruženja "Đerđef" Bugojno.

''Znam da nema lijeka, ali kad god sam pitala da mi pomognu kroz refundaciju ili slično dobila sam negativan odgovor, svaki put su me odbili'', kaže Tajma Ramić.

Uz kanton koji rad stranaka podržava sa 900.000 KM, nešto više od milijuna stigne i iz 12 općinskih proračuna, u čemu prednjači općina Travnik, koja s nešto više od 250.000 KM isplaćenih za političke stranke, među 77 općina u Federaciji zauzima četvrto mjesto. Za sedamnaest godina to je više od četiri milijuna, a toliko se čeka izgradnja zgrade mješovite srednje škole.

''Sramota je za Travnik, bez obzira na sve, da srednjoškolci poslije 20 godina idu u školu s onakvim uvjetima'', kaže Rizvić.

Možda čekaju da građani počnu skupljati novac, kao što to rade i u slučajevima kada nastoje izboriti pravo na živo, prenosi Federalna televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close