prosvjedi

Iako je Vlada opozvala odluku o amnestiji, Rumunji ne odustaju

Vijesti / Flash | 06. 02. 2017. u 07:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Vlada Rumunjske u nedjelju popustila pritisku građana, opozvavši kontroverznu odluku o oprostu korupcije, brojni građani Rumunjske su nastavili sa antivladinim prosvjedima.

Više od 200 tisuća Rumunja, koji su u Bukurešt stigli iz različitih gradova ove zemlje, i u nedjelju su prosvjedovali protiv vlasti te zemlje.

Ispred zgrade Vlade u Bukureštu okupilo se na tisuće demonstranata koji su nosili zastave Rumunjske, Europske unije, NATO-a i SAD-a te održali prosvjede.

Okupljeni građani, koji su se organizirali putem društvenih medija, nosili su transparetne na kojima je pisalo "Ne vjerujemo vam", "Banditska vlada", "Podnesite ostavku", "Želimo poštenu vlast", "Rumunjska protiv korupcije" i "Ujedinjeni protiv Vlade".

Tijekom prosvjeda na kojima su poduzete opsežne mjere sigurnosti zatvorene su brojne ulice za prometovanje vozila u blizini mjesta gdje se održavaju prosvjedi.

Uprkos hladnom vremenu, od ranih jutarnjih sati prosvjedima se pridružio veliki broj građana kao i prethodnih dana. Zanimljivo je da su na nedjeljnim prosvjedima, između ostalog, sudjelovale i cijele obitelji.

Prije ponoći demonstranti su se u grupama počeli razilaziti. Osim u Bukureštu, prosvjedi su održani i u drugim većim rumunjskim gradovima.

S druge strane, premijer Rumunjske Sorin Grindeanu je za "Antena 3" kazao da su milijuni građana izabrali sadašnju vlast, dodajući kako su zadobili povjerenje građana da provedu vladin program. Napomenuo je i kako neće podnijeti ostavku jer, kako je kazao, postojeća situacija ne nalaže napraviti takav korak.

Podsjetimo, pod pritiskom demonstranata u nedjelju je povučena odluka vlade o amnestiji. Desetine tisuća demonstranata širom Rumunjske prosvjedovalo je proteklih dana zbog vladinog nacrta o amnestiji i izmjenama Kaznenog zakona koji predviđa pomilovanje tisuće osuđenih po hitnom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close