GDS

Iako je original Daytona izgubljen, BiH je na dobrom putu u EU

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 13:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani i građanke BiH obaviješteni su da je originalni tekst Daytonskog sporazuma izgubljen i da je, pored toga, BiH na dobrom putu za članstvo u euroatlanskim organizacijama, priopćeno je iz Građanske demokratske stranke.

''Nakon dvadeset godina Visoki predstavnik u BiH ima jedinstvenu priliku predati obvezni originalni primjerak Arhivu BiH. Pokrenimo energiju društva na temeljnim vrijednostima naše zemlje i postanimo garanti vlastitog razvoja. Dajmo sebi šansu i svim generacijama koje su gradile i grade BiH'',pozvao je danas predsjednik GDS BIH Ibrahim Spahić sugrađane i sugrađanke povodom sjećanja na terorističke napade u Parizu.

Spahić ističe kako ne treba gubiti vrijeme i boriti se protiv promjene klime u odnosima.

''Surađujmo i otvorimo se jedni prema drugima. Imamo povijesno iskustvo, mudrost i snagu da napravimo preokret u našim životima'', navedeno je u priopćenju gdje se ističe da svi znaju da je Povelja Kulina bana napisana 29. kolovoza 1189. godine i da se kao jedinstveno svjedočanstvo diplomacije naše država i Europe nalazi u arhivama svijeta, ali ne i u Arhivi BiH.

''Naša zemlja je važan dio povijesti Europe i sadašnji procesi pridruživanje EU je proces u kojem se Europa vraća svojim korijenima'', priopćeno je.

BiH je kao punopravna članica OUN potpisala Mirovni sporazum sa susjednim zemljama, navedeno je između ostalog u priopćenju, gdje se ističe da BiH svoj put u euroatlantskim integracijama gradi kao suverena i neovisna zemlja u najboljem interesu svojih državljana, jednako kao i susjedi.

''To je suštinska vrijednost Mirovnog sporazuma koji se može ostvariti djelotvornije ukoliko se kroz kandidatski status BiH posveti promjenama koje se članstvom u EU podrazumijevaju. Izvorno tumačenje Daytonskog sporazuma sadržano je u obvezi da se pokrene ekonomija, socijalni dijalog i država uredi u skladu sa standardima zajednica kojima se BiH pridružuje'',naglasio je Spahić.

Kopirati
Drag cursor here to close