Cirkus

I to je BiH: Pola države duguje državi pola milijuna KM

Vijesti / Flash | 19. 06. 2017. u 05:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dug manjeg bh. entiteta državi iznosi pola milijuna maraka, objavila je Federalna televizija navodeći kako, iako predstavnici tog entiteta sudjeluju u radu Vijeća za državnu pomoć BiH i primaju naknade za taj rad, Ministarstvo financija RS-a odbija sudjelovati u punom financiranju institucije koja je bitna za naše dalje europske integracije.

Republika Srpska to ne čini usprkos pravosnažnoj presudi Suda BiH, čije obveze jednim dijelom, umjesto RS-a, plaća Vijeće ministara BiH, navodi FTV.

Zakonu o sustavu državne pomoći BiH Parlament BiH usvojio je prije više od pet godina. Tad je utvrđeno Vijeće za državnu pomoć BiH. Po dva člana Vijeća imenuju vlade entiteta, tri Vijeće ministara, a jednog Brčko Distrikt. Sredstva za rad se osiguravaju u jednakim iznosima. Međutim, RS ne daje predviđene iznose, pa umjesto 140.000 godinama uplaćuje 40.000 KM. Tako je od 2013. do danas oštetila proračun Vijeća za pola milijuna maraka. Prošle godine Sud BiH naložio je isplatu duga Ministarstvu financija RS-a za 2013. i 2014. s kamatom. Dug od 200.000 maraka nije plaćen.

"Morat ćemo se boriti i dalje jer član Krivičnog zakona zaprećuje kaznom od šest mjeseci do tri godine zatvora za one koji ne izvrše presudu Suda BiH", ističe Ranko Lučić, načelnik tajništva Vijeća za državnu pomoć BiH.

Izjave iz Ministarstva financija RS-a novinari nisu dobili, baš kao ni odgovor na pitanje zašto odbija sufinancirati rad Vijeća u predviđenim iznosima. Inače, zeleno svjetlo za formiranje Vijeća za državnu pomoć koje je smješteno u Istočnom Sarajevu dali su parlamentarci prije više o pet godina, među njima i oni iz RS-a, pa pojedini zastupnici imaju i objašnjenje za ovakvo ponašanje.

"Kada je usvajan proračun Vijeća za državnu pomoć, trebale su biti konzultirane i entitetska vlade da daju svoje mišljenje o tome jer sam način uspostavljanja govori o davanju mišljenja", kaže Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Da bi spasili Vijeće, iz državne blagajne uzete su proračunske rezerve, a rad ove institucije financijski i dalje podržava Vijeće ministara, prvenstveno zbog prevencije od novih presuda.

"Imam obećanje iz Vijeća ministara da neće doći do zastoja u radu Vijeća. Sve ostalo je nejasna stvar", zaključuje Lučić.

FTV navodi kako je jasno jedino da je ovakav način financiranja Vijeća potpuno apsurdan jer je u međuvremenu članica Vijeća iz RS-a Radmila Mihić, inače pomoćnica ministra financija RS-a, dobila presudu Suda BiH da joj se isplati naknada za rad, a riječ o više desetina tisuća maraka. Tužbu je podnijela protiv Ministarstva financija i trezora BiH i dobila novac. I druga članica Vijeća iz RS-a Đuka Huremović je dobila naknade da ne bi bilo novih presuda.

Kopirati
Drag cursor here to close