Hrvatska

I Plenković i Petrov zadovoljni rezultatima prvog kruga izbora

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 06:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"HDZ je zadovoljan rezultatima izbora. Vodimo u 12 županija, a u ostalih nekoliko siguran sam da ćemo ostvariti pobjede u drugom krugu. U odnosu na izbore 2013., kada smo u prvom krugu dobili 25 gradova, ovoga puta to je 37 gradova. Ukupan postotak HDZ-a na razini županijskih skupština je 32 posto, uz skladu s rejtingom stranke", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obraćajući se javnosti.

"Drago mi je da su naši kandidati u Splitu i Osijeku u drugom krugu. U Splitu ćemo učiniti sve da pobijedimo i smatram da tu imamo dobre šanse. Kad je riječ o Zagrebu, zahvaljujem Dragi Prgometu, žao mi je što birači nisu prepoznali njegove kvalitete, mislim da je mogao pomoći razvoju grada", dodao je Plenković.

Smatra da su rezultati pobjednički i realni, no, kaže Plenković, bio bi zadovoljniji da su napravili mali iskorak u Zagrebu i Rijeci. Dodao je da HDZ od sutra nastavlja pripreme za drugi krug izbora, ali i borbu za boljitak Hrvatske.

"Vjerujemo da ćemo na tome putu imati snažnu potporu hrvatskih birača", zaključio je Plenković.

Mostova kandidatkinja za gradonačelnicu Metkovića Katarina Ujdur, prema privremenim podacima osvojila je 41,31 posto glasova, a kandidat HDZ- i HSLS-a Dalibor Milan 37,88.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov u Metkoviću je izjavio da su rezultatom u cijeloj Hrvatskoj iznimno zadovoljni, a da u Metkoviću idu u drugi krug za gradonačelnika.

U gradskom vijeću Metkovića Most više nema većinu. HDZ je osvojio sedam mandata kao i Most, HSS dva vijećnička mjesta, a SDP jedno. Na novinarsko pitanje o mogućoj koaliciji Mosta s HDZ-om ili SDP-om, Petrov je rekao da su HDZ i SDP u više navrata pokazali da su ista stranka.

"To su pokazali u onom trenutku kada nisu pustili državnu reviziju u HNB, kad su glasali protiv zakona o HNB-u, to su danas pokazali u Metkoviću, kad su skupa odradili posao i opet izgubili zajednički", rekao je Petrov.

Kako je istaknuo, Most je ušao u sve županijske skupštine, u drugi krug za župana u dvije županije, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj.

"Time smo pokazali da imamo kapacitete i imamo mogućnosti dati građanima puno kvalitetniji način života u odnosu na ove što su dosada imali", rekao je Petrov.

Kopirati
Drag cursor here to close