''Mostar za sva vremena''

I Oručević ponudio rješenje za Mostar

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 20:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Interresorna grupa državnog Parlamenta završila svoj rad i objavila da nije dobila niti jedan prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH u svjetlu presude Ustavnog suda BiH o načinu izbora za Grad Mostar, Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara. čiji je predsjednik Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, ponudio je rješenje ovog problema i uredjenja Grada Mostara pod nazivom ''Mostar za sva vremena''.

Rješenje je dostupno svim predstavnicima političkih stranaka i zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine, putem web stranice Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, javlja agencija Patria.

''Mostar za sva vremena'', prema prijedloga Centra za mir, nudi potpunu ravnopravnost svih naroda u Mostaru, Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih, rješava i pitanje Sejdić-Finci i osigurava jedinstvo Grada Mostara.

Osnovni principi novog Statuta Grada Mostara jesu ispunjenje presude Ustavnog suda o izbalansiranoj vrijednosti glasa u izbornim jedinicama, pitanje ravnopravnosti građana središnje zone u izbornom procesu, te izravan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika u izbornom procesu.

Izravan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika koji moraju dolaziti iz različitih naroda ili ostalih, odvijao bi se po tzv. predsjedničkom modelu što bi osiguralo i legitimitet svakog od izabranih nositelja izvršne vlasti u Gradu Mostaru.

Gradsko vijeće Mostara, kao i do sada, imalo bi maksimalnu kvotu od 15 i minimalnu od 4 vijećnika iz svakog od konstitutivnih naroda, te najmanje jednog predstavnika ostalih. Sve vitalne odluke od značaja za Grad i građane Mostara bile bi donošene dvotrećinskom većinom uz obavezne afirmacijske glasove najmanje jedne trećine klubova svih konstitutivnih naroda i ostalih. Ovaj prijedlog potpuno isključuje bilo kakav oblik dominacije jednog naroda nad druga dva ili dva naroda na štetu trećeg.

Također, nudi se i približavanje Gradske administracije građnima kroz urede u Gradskim područjima i Mjesnim zajednicama.

Kopirati
Drag cursor here to close