Sattler

I najsloženiji predmeti ratnih zločina moraju se riješiti do 2023. godine

Napomenuo je da je krajnji cilj da se okončaju najsloženiji, najkompleksniji predmeti do 2023. godine, te je izrazio nadu da će to sada biti i moguće.
Vijesti / Flash | 24. 09. 2020. u 18:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler je u četvrtak u Sarajevu, upitan u vezi s usvajanjem Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, izjavio novinarima da njeno usvajanje predstavlja važan iskorak približavanja ove zemlje Europskoj uniji.

''Jutros smo imali jedan sastanak s predsjedavajućim Tegeltijom i drugim ministrima, na kojem su razmatrani neki finalni zahvati vezano za strategiju koji će, u konačnici osigurati i njeno usvajanje. Mogu potvrditi da sam osobno u protekla tri mjeseca bio angažiran na osiguranju usvajanja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina iz razloga što EU, prije svega, izdvaja značajna sredstva za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a ova strategija je također jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije'', naveo je veleposlanik Sattler.

Istaknuo je da njeno usvajanje predstavlja jedan važan iskorak približavanja ove zemlje Europskoj uniji. 

''U tome smo uspjeli, uspjeli smo zajedničkim naporima. U cijelom tom procesu dokument strategije je čak bio i unaprijeđen zahvaljujući različitim prijedlozima koji su dolazili od ministara i drugih aktera'', kazao je veleposlanik Sattler.

Napomenuo je da je krajnji cilj da se okončaju najsloženiji, najkompleksniji predmeti do 2023. godine, te je izrazio nadu da će to sada biti i moguće.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, upitan je li bilo pritisaka da se strategija usvoji, kazao da ako se pod pritiscima podrazumijevaju razgovori, ''razgovora je bilo''.

''Ovaj dokument je usvojen gotovo prije dvije godine od svih onih koji su radili na njegovoj izradi, a kao što se često u BiH dogodi, poslije toga dođu neki zahtjevi za nekim promjenama. Usvojen je još jedan aneks uz samu strategiju, po meni nije ništa značajno i ništa nije promijenilo u suštini same strategije'', naveo je Tegeltija.

Video: Sattler: Usvajanje Revidirane državne strategije je važan iskorak

Po njegovim riječima, strategija je jako važna za BiH da bi u procesu procesuiranja onih koji su počinili ratne zločine, bili sankcionirani, a da bi oni koji traže pravdu za sebe, dostigli tu pravdu.

Tegeltija je siguran da će ova strategija u tome pomoći.

''Jutros je bio sastanak između ministara, mene, veleposlanika Sattlera i tu je bila rasprava samo oko pola jedne rečenice, koju je predlagao jedan od ministara da se ugradi i koja nije ugrađena u taj aneks'', naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.            

Vijeće ministara BiH u četvrtak je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu usvojilo Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je nakon sjednice da je strategija dogovarana dvije godine i da će njome određeni predmeti ratnih zločina biti prebačeni na niže sudske instance.

Kopirati
Drag cursor here to close