Živi zid

I Hrvatska bi referendum o izlasku iz EU

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 11:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su rezultati referenduma u Velikoj Britaniji u petak pokazali da je 51,9 posto za izlazak iz Europske unije, Živi zid je na na svom službenom facebooku proglasio Brexit pobjedom, poručivši kako je vrijeme da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje EU-a.

"Velika Britanija je napustila EU. Kreće raspad Europske unije! Vrijeme je da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje EU i da svi političari koji su nas u nju na prevaru uveli za to i kazneno odgovaraju", poručio je Živi zid na Facebooku.

Milanović: Brexit neće ozbiljnije utjecati na stabilnost Hrvatske

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u petak da će s odlukom o izlasku Velike Britanije iz EU-a "morati živjeti Britanci", te ocijenio kako ta odluka neće imati ozbiljnije posljedice po stabilnost Hrvatske.

"Ta je odluka visjela u zraku već dugo vremena, rekao bih i godinama. Donijeli su je na demokratski način, na tek trećem referendumu u svojoj povijesti. Odluku su donijeli uglavnom pripadnici starije generacije, što je demokratski, mladi su bili dominantno za ostanak u EU, ali to je tako, to je demokracija. S posljedicama te odluke morat će živjeti prije svega oni", rekao je Milanović novinarima pred središnjicom SDP-a.

"Što se tiče Hrvatske, bilo bi apsolutno pogrešno reći da to nema nikakve veze s nama, ima veze, mi smo u EU, ali da će imati nekakve ozbiljnije ili čak ikakve posljedice po hrvatsku stabilnost, to u ovom trenutku ne vjerujem", kazao je Milanović.

Šef SDP-a ne dijeli strah da bi Brexit mogao otvoriti Pandorinu kutiju i dovesti do daljnjeg urušavanja EU. Podsjetio je da Velika Britanija nije među osnivačicama Europske zajednice, te da je od njihova ulaska 1973. EU postala politička organizacija.

"Vidjelo se da je Velika Britanija cijelo vrijeme zapravo neka vrsta 'bijele vrane', da se u tom odijelu ne osjeća baš najkomotnije i najbolje", ustvrdio je Milanović i poručio kako će "Velika Britanija morati živjeti s tom odlukom, a Hrvatska će ići dalje svojim putem u EU, za koji smo se odlučili".

Uvjeren je da će i u Hrvatskoj biti "više ili manje demokratskih" zahtjeva za izlazak iz EU. "Ali, Bože moj, to je demokracija", dodao je predsjednik SDP-a.

Vučić: Srbija nastavlja europski put, garantiram stabilnost

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon odluke Britanaca da izađu iz Europske unije, da će Srbija nastaviti svoj europski put i da će očuvati financijsku i političku stabilnost.

"Poštujemo odluku građana Velike Britanije, a za nas ključni ostaju prosperitet i stabilnost, jer građani Srbije žele bolju budućnost za sebe i svoju djecu", rekao Vučić na izvanrednoj press konferenciji poslije ishoda britanskog referenduma.

"Jamčim građanima Srbije da neće biti značajnijih poremećaja financijske i gospodarske stabilnosti, kakve vidimo u mnogim zemljama", rekao je premijer.

To, rekao je, može jamčiti zahvaljujući pametnoj politici koju smo vodili, a ne odabrali laka rješenja, kakva su dolazila s juga Mediterana.

"Vlada Srbije u skladu s povjerenjem koje je dobila na izborima zna što je dobro za naše građane, a to jeste i europski put, bolji životni standard, kakav imaju u najvećem dijelu europskih zemalja, kao i daljnje privlačenje investicija", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su građani Velike Britanije donijeli odluku sukladno svojim interesima, a da će Srbija dati sve od sebe da čuva i njeguje odnose s Velikom Britanijom.

Magazinović: Za BiH je važno da pokaže da ostaje na svom EU putu

''Nije nepoznato da se Bosna i Hercegovina nalazi na vjetrometini međunarodnih dešavanja bez mogućnosti da utičemo na njih. Ovo posljednje, odluka o izlasku Velike Britanije iz EU, dočekali smo potpuno nespremni, bez kredibilne aplikacije za članstvo, bez dostavljenog upitnika, što znači da je i kandidatski status daleko'', smatra zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

To su, navodi, ipak stvari na koje naše vlasti mogu uticati.

''Nadam se da nekome neće pasti na pamet da za svoj nerad potraži opravdanje u odluci koju su donijeli Britanci. U ovom trenutku je važno reći da tzv. britansko – njemačka inicijativa nije ugrožena, jer je ona odavno postala inicijativa EU. Ne treba imati nikakve sumnje da će BiH, bez obzira na rezultate referenduma, imati podršku, između ostalih i Londona i Berlina'', izjavio je Magazinović za Fenu, upitan da komentira odluku građana Velike Britanije da izađu iz EU.

Kopirati
Drag cursor here to close