Lukač nema ništa protiv

I FBiH može uvesti rezervni sustav policije

Kaže da ne prihvaća bilo čije mišljenje da je problem uspostava rezervnog sastava policije u RS.
Vijesti / Flash | 04. 04. 2019. u 15:22 Fena
Kopirati

Nemamo apsolutno ništa protiv da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ili bilo koja županija u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije'', izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač.

Ne vidi gdje je problem

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kaže da čak smatra da je potrebno i da određene županije ili Federalni MUP imaju rezervni sastav policije.

''Ni meni osobno, niti policiji RS to neće predstavljati nikakav problem, čak ću to i pozdraviti. Svaki policajac više na našim ulicama znači sigurnost, pa bio on i rezervni policajac, koji će zajedno raditi s aktivnim policajcem'', tvrdi on. 

Kaže da ne prihvaća bilo čije mišljenje da je problem uspostava rezervnog sastava policije u RS.

''Ne pravimo ga da bi razmišljali o ratu. Nama rat ne treba, nikome ne treba i nitko ne radi na tome da sutra ponovno uvede ovu državu u rat. Naročito to ne treba našoj djeci i protiv sam razmišljanja da to pravimo u tom smjeru. Samo želimo da imamo dovoljan broj policajaca koji mogu da garantiraju sigurnost našim građanima, ali da spriječe nelegalne migracije koje su problem čitave Europe, ali i BiH i bit će problem i sljedećih godina'', kazao je on i dodao da rezervni sastav policije može pomoći i građanima u slučaju elementarnih nepogoda.

Sličan sustav kao u Srbiji i Hrvatskoj

Potvrdio je da će rezervni sastav policije u RS brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, što je slično definirano i u Srbiji i u Hrvatskoj.

To znači da bi u RS moglo biti oko 1.000 pripadnika rezervnog sastava, koji, kaže, neće odmah u startu svi biti regrutirani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Potvrdio je i da će im naknada iznositi 80 posto prosječne plaće u RS, zavisno koliko dana će biti angažirani.  

Nakon što je Vlada utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima, kojima se uspostavlja rezervni sastav policije, on je uvršten u dnevni red Narodne skupštine, koja počinje trodnevno zasjedanje 16. travnja.

Kopirati