Lukač nema ništa protiv

I FBiH može uvesti rezervni sustav policije

Kaže da ne prihvaća bilo čije mišljenje da je problem uspostava rezervnog sastava policije u RS.
Vijesti / Flash | 04. 04. 2019. u 15:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nemamo apsolutno ništa protiv da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ili bilo koja županija u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije'', izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač.

Ne vidi gdje je problem

Kaže da čak smatra da je potrebno i da određene županije ili Federalni MUP imaju rezervni sastav policije.

''Ni meni osobno, niti policiji RS to neće predstavljati nikakav problem, čak ću to i pozdraviti. Svaki policajac više na našim ulicama znači sigurnost, pa bio on i rezervni policajac, koji će zajedno raditi s aktivnim policajcem'', tvrdi on. 

Kaže da ne prihvaća bilo čije mišljenje da je problem uspostava rezervnog sastava policije u RS.

''Ne pravimo ga da bi razmišljali o ratu. Nama rat ne treba, nikome ne treba i nitko ne radi na tome da sutra ponovno uvede ovu državu u rat. Naročito to ne treba našoj djeci i protiv sam razmišljanja da to pravimo u tom smjeru. Samo želimo da imamo dovoljan broj policajaca koji mogu da garantiraju sigurnost našim građanima, ali da spriječe nelegalne migracije koje su problem čitave Europe, ali i BiH i bit će problem i sljedećih godina'', kazao je on i dodao da rezervni sastav policije može pomoći i građanima u slučaju elementarnih nepogoda.

Sličan sustav kao u Srbiji i Hrvatskoj

Potvrdio je da će rezervni sastav policije u RS brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, što je slično definirano i u Srbiji i u Hrvatskoj.

To znači da bi u RS moglo biti oko 1.000 pripadnika rezervnog sastava, koji, kaže, neće odmah u startu svi biti regrutirani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Potvrdio je i da će im naknada iznositi 80 posto prosječne plaće u RS, zavisno koliko dana će biti angažirani.  

Nakon što je Vlada utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima, kojima se uspostavlja rezervni sastav policije, on je uvršten u dnevni red Narodne skupštine, koja počinje trodnevno zasjedanje 16. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close