UN Women

I dalje neprofesionalan pristup izvještavanju o nasilju nad ženama u BiH

''I dalje su vidljivi alarmantni primjeri senzacionalizma i izvještavanja u stilu tabloidnog novinarstva", navodi se u priopćenju.
Vijesti / Flash | 08. 04. 2021. u 10:06 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je i dalje prisutan neprofesionalan pristup u izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju, a vidljivi su i alarmantni primjeri senzacionalizma prilikom izvještavanja o ovoj temi, priopćeno je iz ureda UN Women u Sarajevu, prenosi Anadolija.

Iz UN Women navode da je treće po redu istraživanje o medijskom izvještavanju o nasilju nad ženama u BiH za prvu polovinu 2020. godine pokazalo da su "neprofesionalan pristup i negativne prakse u izvještavanju o ovoj temi i dalje prisutni, ali da napretka ima."

Mali napredak

"U odnosu na prvo ovakvo istraživanje, koje je u BiH provedeno 2016. godine, primjetan je napredak u izvještavanju o ostalim formama nasilja nad ženama pored fizičkog nasilja, poput seksualnog ili ekonomskog nasilja. Pomaci se također mogu uočiti u poštivanju zaštite identiteta preživjelih, pogotovo maloljetnih osoba, no i dalje su vidljivi alarmantni primjeri senzacionalizma i izvještavanja u stilu tabloidnog novinarstva", navodi se u priopćenju.

UN Women BiH je, uz financijsku podršku Švedske, i u suradnji sa Mediacentrom Sarajevo, uspješno proveo projekat "Jačanje uloge lokalnih medija u prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u BiH".

"Odgovorno izvještavanje medija ključno je u prevenciji nasilja i eliminaciji štetnih stereotipa koji utječu na nasilje na ženama i djevojčicama", navode iz UN Women BiH, naglašavajući ulogu medija u izvještavanju o nasilju nad ženama tijekom pandemije koronavirusa.

U cilju osnaživanja uloge medija u sprječavanju nasilja nad ženama, UN Women radi na jačanju kapaciteta medijskih stručnjaka za odgovorno i kontinuirano izvještavanje o ovoj temi tijekom cijele godine.

Javni problem

"Nasilje u obitelji je javni, a ne privatni problem. Lokalni mediji imaju ključnu ulogu jer mogu pružiti informacije o tome kako možemo potražiti pomoć za sebe, za članove obitelji, putem socijalnih radnika i ostalih servisa podrške koji postoje u zajednici. Lokalno novinarstvo je presudno u obračunavanju sa stereotipima, jer nam pomaže da se uključimo i progovorimo o iskustvima'', rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

Johanna Stromquist, veleposlanica Švedske u BiH izjavila je da postoje brojni izvještaji o povećanju rodno zasnovanog nasilja i nasilja u obitelji tijekom pandemije.

''Ne smijemo ostaviti na cjedilu najranjivije dok se borimo sa krizom. Znamo da toksični rodni stereotipi doprinose rodno zasnovanom nasilju. Stoga mediji imaju ključnu ulogu u sprječavanju rodno zasnovanog nasilja. Mijenjajući način izvještavanja o događajima u društvu, oni mogu promijeniti percepcije", poručila je Stromquist.

U okviru kampanje pokrenuta je i inicijativa za odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju, koju je podržalo i potpisalo 56 medijskih stručnjaka koji se zalažu za odgovorno i profesionalno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i djevojčicama.

Kopirati
Drag cursor here to close