TI BiH

I dalje je sporna praksa Vijeća ministara u imenovanju vršitelja dužnosti

Vijesti / Flash | 15. 08. 2017. u 08:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara je nastavio s praksom imenovanja vršitelja dužnosti rukovoditelja institucija iako propisi ne predviđaju jasna pravila za ovu vrstu imenovanja.

Na sjednici održanoj 6. srpnja 2017. bila su čak dva imenovanja vršitelja dužnosti, pa je imenovan v.d. direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja i v.d. zamjenik direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Privremena imenovanja su u oba slučaja na 60 dana.

Ranije je Vijeće ministara dva puta na 60 dana imenovao v.d. pomoćnika direktora za unutrašnju kontrolu u Službi za poslove sa strancima, a i sadašnji direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) je prvo imenovan kao vršitelj dužnosti.

Transparency International u BiH (TI BiH) je tada dobio odgovor od Ministarstva civilnih poslova da se pri imenovanju uopće nisu provjeravali uslovi predviđeni Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH ili drugim posebnim propisima, kao i da u slučaju v.d. imenovanja, lice ne mora nužno ispunjavati sve uvjete koji se traže za konkretnu poziciju.

Sporne prakse privremenih imenovanja se ponavljaju više puta i odnose se na nerazmjerno dugo razdoblje, a pored toga nisu propisane jasne procedure, pravila i kriteriji čime je stvoren prostor za politička imenovanja, navodi se u izvještaju Transparency International BiH, kojeg prenosi i N1.

TI BiH apelira na Vijeće ministara da se suzdrži od imenovanja vršitelja dužnosti rukovoditelja institucija dok god se ovo pitanje jasno ne uredi na način da se u transparentnom postupku, pod samo unaprijed određenim uslovima i na točno određen period, mogu vršiti takva imenovanja.

Kako bi se ova situacija prevazišla, potrebno je u prvom redu inicirati izmjene i dopune Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close