Sarajevo

I branitelji pred Federalnim parlamentom prekinuli prosvjed

Vijesti / Flash | 25. 04. 2017. u 18:34 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Branitelji koji su u utorak prosvjedovali pred zgradom Federalnog parlamenta u Sarajevu, članovi udruge potpisnika Rezolucije o braniteljima, razišli su se nakon što su obaviješteni da su njihove kolege iz Udruge "Zaboravljeni branitelji" prekinule blokadu na graničnim prijelazima.

Tijekom dana su prosvjednici novinarima izjavljivali da će pred Parlamentom FBiH ostati sve dok su njihove kolege, iz istih razloga, "na granici".

Zahtijevali su da Zastupnički dom Federalnog parlamenta stavi na dnevni red sjednice Rezoluciju o braniteljima.

Taj zahtjev Predstavnički dom nije uvažio, već je na prijedlog rukovodstva Doma, odobrio zaključak kojim se od Vlade Federacije BiH traži da intenzivira rad na predlaganju zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, koji su kao obaveze definirani i ovogodišnjim programom rada Vlade.

Za uvrštavanje Rezolucije na dnevni red bili su zastupnici HDZ-a 1990, Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte, kao i klub zastupnika Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović.

Nekoliko desetaka branitelja okupilo se ispred zgrade Parlamenta prijepodne tvrdeći da će, ne dođe li njihova rezolucija na dnevni red, poduzeti šire blokade u Federaciji BiH.

Ovi branitelji, članovi asocijacija među kojima je i Udruga ''Zaboravljeni branitelji'', prosvjedovali su s istim zahtjevom ispred sjedišta Federalnog parlamenta i 11. travnja, kada je održavana prethodna sjednica Zastupničkog doma.

Kako je tada novinarima izjavio predsjednik Udruge ''Zaboravljeni branitelji'' Drago Grbavac, osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da branitelji koji su tijekom proteklog rata u BiH bili u obrambenim jedinicama, dobiju po šest KM za svaki mjesec sudjelovanja u ratu na prvim borbenim crtama.

Jedan od zahtjeva je i kreiranje novog registra branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close