GK Mostar

Hrvatski referendum: U Mostaru do 11 sati glasovalo 886 birača!

Vijesti / Flash | 01. 12. 2013. u 11:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više stotina hrvatskih državljana, koji imaju prebivalište u BiH, čekaju u redu ispred Generalnog konzulata u Mostaru kako bi ostvarili svoje pravo da se izjasne na referendumsko pitanje jesu li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

Gužve su stvorene zbog izdavanja posebnih potvrda za hrvatske državljane koji se do 20. studenoga nisu prethodno registrirali za referendum, dok se sam proces glasovanja odvija bez poteškoća i dužeg čekanja.

Prema podacima iz hrvatskog velosplanstva u BiH, u Generelanom konzulatu u Mostaru do 11 sati glasovalo je 886 osoba, u Sarajevu je to učinilo njih 136, u Tuzli 77 a u Banjoj Luci 19.

Sva glasačka mjesta u BiH ostaju otvorena do 19 sati.

Hrvatska: Do 16 sati na referendum izašlo 26,75 posto birača

Hrvatski građani danas na prvom narodnom referendumu odlučuju o ustavnoj definiciji braka.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 16 sati glasovalo je 946.753 birača, što je 26,75 posto od ukupnog broja.

Najviše birača glasovalo je u Zagrebu - njih 233.299 ili 35,99 posto od ukupnog broja, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji - 8.487 ili 17,83 posto.

Na prvom narodnom referendumu oko 3,8 milijuna birača može na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inozemstvu odgovoriti na pitanje o ustavnoj definiciji braka. Građani se izjašnjavaju jesu li za ili protiv da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Današnji referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti. Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut šutnje pa je i danas dopuštena referendumska promidžba.
Kopirati
Drag cursor here to close