Sastanak s ministrom

Hrvatska udruga logoraša: Logoraši ne ostvaruju nikakva prava

Vijesti / Flash | 28. 03. 2017. u 17:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno–osloboditeljskog rata Salko Bukvarević održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge logoraša.

Predsjednik Udruge Anđelko Kvesić zahvalio je ministru Bukvareviću, kao prvom ministru koji je pojedinačno razgovarao s logorašima, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno–oslobodilačkog rata.

Kvesić je upoznao ministra s trenutnim stanjem u Udruzi, kao i brojem evidentiranih logoraša, te činjenicom da logoraši kao kategorija proizašla iz rata ne ostvaruju nikakva prava preko državnih institucija.

U razgovoru s ministrom, zamolio je da Federalno ministarstvo i ministar daju podršku u definiranju statusa logoraša u Bosni i Hercegovini te da se uvede neki vid nematerijalne pomoći logorašima, kao stradalnicima rata.

Ministar Bukvarević je naglasio da uvažava i poštuje stradalnike rata, ali da je pitanje logoraša veoma kompleksno i da smatra da se kao takvo može rješavati samo na državnoj razini.
Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno- oslobodilačkog rata, kako se navodi, nema u propisanim zakonskim nadležnostima „pitanja logoraša“, ali logoraši ujedno pripadaju i jednoj od dvije kategorije koje su u nadležnosti Ministarstva (RVI i demobilisani branitelj), te na taj način ostvaruju jedan vid prava preko ovog organa uprave.

Također, razgovaralo se i o uspostavi reprezentativnosti braniteljskih udruženja, odnosno o donošenju Zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja, te poziciji logoraša u Zakonu.

Na kraju sastanka ministar Bukvarević je obećao da će zahtjev za rješavanje statusa logoraša podržati prilikom razmatranja u nadležnim ministarstvima Bosne i Hercegovine te sugerirao da Federalno ministarstvo pravde definira u čijoj nadležnosti bi bili logoraši na entitetskoj razini, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close