Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska sa Srbijom želi graditi dobro susjedske odnose

Vijesti / Flash | 06. 05. 2017. u 20:10 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pobjedom alkara Ante Zorice u Vukovaru je u nedjelju završila Svečana sinjska alka trčana u počast braniteljima toga grada i cijele Hrvatske, a događaju koji je okupio na tisuće posjetitelja nazočila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u govoru ukazala na probleme s kojima se suočava hrvatsko društvo te je spomenula odnose sa Srbijom poručivši kako se zalaže da dvije države podvuku crtu i krenu graditi bolje odnose.

"Kao što prošlost nismo i nećemo zaboraviti isto tako ne želimo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svjetski rat i sijati klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost i zato odavde iz Vukovara vrlo jasno poručujem: Republika Hrvatska želi s Republikom Srbijom graditi dobro susjedske odnose, želimo pomoći Srbiji da što skorije uđe u EU", istaknula je Grabar- Kitarović, rekavši kako pri tom ni jedna država ne treba glumiti prijateljstvo.

Poručila je da i Hrvatska i Srbija imaju dužnost izgrađivati dobrosusjedske odnose radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda u obje države i stabilnosti jugoistoka Europe, javlja Hina.

"Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja", poručila je Grabar Kitarović. Dotaknuvši se neriješenih pitanjima sa Srbijom, spomenula je pitanje nestalih i zatočenih, univerzalne jurisdikcije Srbije i graničnih pitanja te prava Hrvata u Srbiji.

U vez s aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj poručila je da Hrvatska mora postati politički stabilna država u kojoj će se problemi rješavati odgovorno i konstruktivno uz najveći mogući postignuti kompromis.

Uz predsjednicu Hrvatske u svečanoj loži bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, te drugi uzvanici.

Svečana sinjska alka trčala se u Vukovaru u počast braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu i cijele Hrvatske i to je bilo četvrti put u povijesti Alke da je to viteško natjecanje održano izvan Sinja.

Kopirati
Drag cursor here to close