Svečanost

Hrvatska: Prva žena prisegnula za državnu odvjetnicu

Zlata Hrvoj-Šipek naslijedila je na funkciji državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je smijenjen s ove funkcije nakon što je javno obznanjeno kako je član masonskog udruženja.
Vijesti / Flash | 26. 05. 2020. u 12:31 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanu prisegu pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položila je Zlata Hrvoj-Šipek, prva žena imenovana na funkciju glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske na sjednici Hrvatskoga sabora 18. svibnja, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon polaganja zakletve pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, visokim sudskim, vladinim i saborskim dužnosnicima te nakon potpisivanja dokumenta o imenovanju, nova hrvatska državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek zahvalila se na ukazanom povjerenju koja joj je ukazano.

Foto: Anadolija / Hrvatska: Prva žena prisegnula za državnu odvjetnicu

"Uz osjećaj odgovornosti, imam i osjećaj ponosa zato što sam prva žena koja je imenovana na dužnost glavne državne odvjetnice. Ponosna sam i zato što sam prva osoba koja je izgovorila novi tekst prisege”, kazala je Hrvoj-Šipek.

"Pridržavanje Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona, to su temelji na kojima počiva svaka pravna država. Skrb o zaštiti ljudskih prava i jednakost svih građana pred zakonom su temelji demokracije, a oba načela zajedno promiču i jačaju vladavinu prava. Štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak Republike Hrvatske je naša zadaća i dužnost prema svima onima koji su sanjali i dali živote za samostalnu i demokratsku Hrvatsku. To je naša obaveza i za buduće generacije'', kazala je novoimenovana državna odvjetnica.

Hrvatskoj-Šipek je poručila kako je svjesna značaja, odgovornosti i težine zadaće glavnog državnog odvjetnika.

Foto: Anadolija / Hrvatska: Prva žena prisegnula za državnu odvjetnicu

''Također sam svjesna i negativne percepcije javnosti i nepovjerenja građana prema pravosuđu. Zato ću svu svoju energiju, znanje i iskustvo posvetiti vođenju Državnog odvjetništva u duhu dane prisege'', kazala je u svom obraćanju.

Najavila je uvođenje promjena u način rada, digitalizaciju sustava, poticanje rada DORH-a te kako će nastojati vratiti povjerenje građana u DORH kao neovisno pravosudno tijelo.

Zlata Hrvoj-Šipek naslijedila je na funkciji državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je smijenjen s ove funkcije nakon što je javno obznanjeno kako je član masonskog udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close