Napad na Vukovar 1991.

Hrvatska prosvjedovala zbog spomenika generalu JNA Mladenu Bratiću

Spomen ploča Mladenu Bratiću, zapovjedniku bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar otkrivena je u petak u novosadskom kompleksu srbijanske vojske.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 21:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je u petak prosvjedovala kod srbijanskih vlasti zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991. i pozvala Beograd da prestane veličati zločine.

Spomen ploča Mladenu Bratiću, zapovjedniku bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar otkrivena je u petak u novosadskom kompleksu srbijanske vojske.

Zapovjednik Novosadskog korpusa poginuo je 2. studenog 1991. kod Borova naselja, dijelu Vukovara koji su srbijanske snage osvojile 18. studenog nakon što su u tom gradu na istoku Hrvatske ubile više od dvije tisuće ljudi.

U diplomatskoj noti veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, Ministarstvo vanjskih poslova RH osudilo je taj čin i pozvalo srbijanske vlasti da prestanu relativizirati i veličati zločine, prenosi Hina.

"Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća", kažu iz Ministarstva.

Ovakve odluke i potezi srbijanskih vlasti u suprotnosti su s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i bivše JNA na Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose, stoji u priopćenju.

Odgovarajući na kritike zbog spomenika Batiću, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uzvratio je da i Hrvatska ima sporne ulice i spomenike, poput onih Mile Budaka i Mire Barešića.

"Oni su od toga napravili kao da je treći svjetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po cijeloj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miri Barešiću", rekao je Vučić novinarima u Ženevi, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close