Prijetnje

Hrvatska predsjednica želi vraćanje vojnog roka

Vijesti / Flash | 26. 02. 2016. u 07:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obvezni vojni rok trebao bi trajati između jednog i tri mjeseca. Moja je ideja bila da to ne bude nešto što se odrađuje za državu, nego nešto modernije koncipirano i da se za to dobije određena naknada'', rekla je u četvrtak u razgovoru za Televiziju Student predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Jutarnji list navodi kako vrhovna zapovjednica hrvatske vosjke smatra da to mladim ljudima pruža dodatno obrazovanje kako bi znali reagirati i pomoći u slučaju nesreća i prirodnih katastrofa.

''Prijetnje se usložnjuju. Ne želim nikoga plašiti, ali u slučaju terorizma trebamo znati kako to spriječiti ili pomoći ako do toga dođe'', rekla je.

U nekoliko se navrata u svojoj predsjedničkoj kampanji i par mjeseci nakon izbora za predsjednicu zalagala za služenje obaveznog vojnog roka, no ubrzo je odustala od toga. Najvjerojatnije nakon što su joj vojni čelnici objasnili kako bi uvođenje obveznog vojnog roka vojni proračun opteretilo s dodatnih 500 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Inače, obvezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj ukinuto je 2006. godine prije svega zbog nezainteresiranosti mladih koji su tražili način da umjesto u vojsku odu na civilno služenje vojnog roka.

Kopirati
Drag cursor here to close