Lovili ih po polju

Hrvatska policija spriječila dužnosnike EU da provjere tretman migranata na granici s BiH

Policija je jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege u namjeri da ih spriječi da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom bivaju spriječni da uđu u Hrvatsku.
Vijesti / Flash | 31. 01. 2021. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europarlamentarce koji su došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, nakon brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala je policijska blokada.

Četiri europarlamentarca, Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei, stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata.

Talijanski Avvenire navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta, te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege u namjeri da ih spriječi da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom bivaju spriječni da uđu u Hrvatsku.

Put je, prema navodima ovog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca, prenosi Klix.

"Nakon dugih i beskorisnih pregovora, izaslanstva i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeru da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naredbu da stigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je 10-ak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima", opisuje Avvenire šta se desilo.

"Što se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?", pitali su predstavnici Bruxellesa.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo potaknuti ilegalne akcije migranata s bh. strane.

"Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda trebate napisati službenu žalbu i objasniti nam šti smo konkretno uradili", kazao je Benefei u žučnom telefonskom razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Italiji.

U ovom trenutku nije isključeno da Europska unija i Italija zatraže objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.

Kopirati
Drag cursor here to close