Svečana akademija

Hrvatska: Oružane snage obilježavaju 25. obljetnicu osnutka

Vijesti / Flash | 27. 05. 2016. u 14:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz nazočnost najviših državnih i vojnih dužnosnika u Domu HV ''Zvonimir'' održana je svečana akademija povodom 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), Dana oružanih snaga i Dana kopnene vojske, javlja Agencija Anadolija.

Današnja obljetnica održana je u spomen na svečano postrojavanje Oružanih snaga na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, 28. svibnja 1991. godine.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posebno se zahvalila braniteljima koji su sudjelovali ili položili svoje živote u Domovinskom ratu te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Ovom prigodom predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH-a uručila je odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale djelatnicima Ministarstva obrane (MORH) i OSRH-a. Promaknuto je 299 pripadnika, 30 časnica i 269 časnika.

Načelnik OSRH-a, general-pukovnik Mirko Šundov promaknut je u čin generala zbora. Ukupno 3.787 pripadnika OSRH-a odlikovano je Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu.

Na svečanoj akademiji su sudjelovali i predsjednik Sabora Željko Reiner te premijer Tihomir Orešković, kao i ministar obrane Josip Buljević.

U subotu će se u Zagrebu na stadionu NK Zagreb održati središnja svečanost povodom 25. obljetnice formiranja OSRH-a, Dana OSRH-a i Dana Hrvatske kopnene vojske, a na Jarunu će se održati vojna parada.

Kopirati
Drag cursor here to close