Capak

Hrvatska: Oko 2.800 osoba bilo je u kontaktu sa zaraženima

Capak je istaknuo kako je Hrvatska i dalje u uzlaznoj krivulji epidemije, iako broj zaraženih iz dana u dan varira, a zadnjih dana se kreće oko 60-tak oboljelih dnevno.
Vijesti / Flash | 24. 03. 2020. u 21:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak kako je trenutno oko 2800 osoba bilo u izravnom kontaktu sa zaraženima koronavirusom, što je označio kao bazen iz kojega će se "regrutirati" novi zaraženi.

"Velika je brojka onih koji su bili u kontaktu s oboljelima, u ovom trenutku to je oko 2.800 osoba, a imamo i jako puno osoba u samoizolaciji koji su ili došli iz inozemstva, ili su sekundarni kontakti. To je sasvim sigurno jedan bazen iz kojega će se regrutirati pozitivni", izjavio je Capak za Dnevnika HRT-a, prenosi Hina.

Istaknuo je kako je Hrvatska i dalje u uzlaznoj krivulji epidemije, iako broj zaraženih iz dana u dan varira, a zadnjih dana se kreće oko 60-tak oboljelih dnevno.

Ipak, izrazio je nadu da bi se broj dnevno zaraženih mogao otprilike zaustaviti na toj razini te krenuti prema horizontalnoj putanji, "što bi bila jako dobra vijest".

Capak je ustvrdio kako je Nacionalni stožer civilne zaštite na vrijeme i sukladno epidemiološkoj situaciji donio mjere, poput ograničavanja kretanja osoba između gradova, kako bi građani ostali unutar svoga prebivališta.

"Mislimo da je to na vrijeme napravljeno i da bi nam se sada, ako imamo malo sreće, moglo dogoditi da budemo u horizontalnom dijelu krivulje, što znači da broj zaraženih više ne bi iz dana u dan značajno rastao", poručio je.

To što je su u Hrvatskoj i Europi, za razliku od Kine gdje je virus počeo, zaraženi u prosjeku srednje, a ne starije dobi, Capak tumači time što je među oboljelima velik broj onih koji su išli na putovanja.

"Mi za svakoga od njih imamo neki trag, ili je došao iz inozemstva ili je kontakt od oboljelog… Zapravo, nama je većina pozitivnih došla izvana. To su ljudi koji putuju", istaknuo je.

Zbog većeg broja kršenja mjere samoizolacije Capak vjeruje da će se prekršitelji i strože kažnjavati.

"Bez okupljanja, bez socijalnih kontakata, jer jedino na taj način možemo smanjiti broj zaraženih i pobijediti ovaj virus", zaključio je Capak.

Kopirati
Drag cursor here to close