Nema podataka

Hrvatska nezadovoljna suradnjom sa Srbijom na pronalasku nestalih

Vijesti / Flash | 12. 04. 2017. u 11:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u srijedu su identificirani posmrtni ostatci trojice hrvatskih branitelja nestalih 1991., a na identifikaciji je bio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ocijenio kako suradnja sa Srbijom na području razmjene informacija o zatočenima i nestalima nije odgovarajuća, pa ju je pozvao da suradnju intenzivira.

Ministar Medved je naglasio da njegovo ministarstvo u suradnji sa Zavodom i drugim nadležnim tijelima čini sve kako bi se pronašla tijela oko 1.500 u Domovinskom ratu nestalih branitelja i civila, te njihove obitelji nakon 26 godina neizvjesnosti i traženja konačno spoznale istinu o sudbini svojih najmilijih.

"Nažalost, moramo konstatirati kako suradnja s Republikom Srbijom nije odgovarajuća i da nemamo potrebne podatke, odnosno da ne surađuju na razini na kojoj bi trebali surađivati", ocijenio je.

"Ovom prigodom pozivam ih da intenziviraju suradnju i daju svoj doprinos u cilju pronalaska nestalih osoba", poručio je Medved.

Inače, posmrtni ostatci Vlade Nikla (rođen 1965.), Drage Rukavine (rođen 1967.) te Marijana Ralužana (rođen 1952.) koji su nestali u borbama 1991., predani su obiteljima radi ukopa, a identificirani su DNA metodom.

U Hrvatskoj s današnjim danom još su 1.963 osobe nakon Domovinskog rata na popisu traženih, od čega se 1.542 osobe vode na popisu zatočenih i nestalih, dok se za 421 osobu zna da su mrtve. a njihovi se posmrtni ostaci još traže, navode u hrvatskom Ministarstvu branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close