Ministar Krstičević

Hrvatska nema više namjeru uvođenja vojnog roka

Vijesti / Flash | 18. 06. 2017. u 06:29 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interes mladih da se dragovoljno uključe u Oružane snage Republike Hrvatske velik je pa ministar obrane Damir Krstičević preispituje ima li uopće potrebe uvoditi obveznu vojnu obuku.

Marina Janeš pridružila se vojsci, ali i svom dečku. U Oružanim snagama vide zajedničku budućnost. "On je već na specijalizaciji, a ja sad služim vojni rok", kaže ona. Ana Antolović pak kaže: "Po struci sam magistra psihologije, a ono što me motiviralo je natječaj koji je Ministarstvo obrane raspisalo".

Među 397 ročnika u Požegi su prisegnule i 94 žene. Taj je rekordan broj iznenadio i resornog ministra.

"Imamo jako puno cura, nikad više! Preko 25 posto", istaknuo je Damir Krstičević, HDZ-ov ministar obrane. Zbog velikog interesa mladih ove se godine prvi put očekuje i treća prisega pa ministar, umjesto obaveznog, u fokusu ima dragovoljno vojno osposobljavanje, piše Dnevnik.hr.

"Mi nemamo namjeru više uvođenja vojnog roka. Analiziramo i vjerujem da ćemo ove godine donijeti odluku u kome pravcu ići - da li je bolje se fokusirati na ovo ili s druge strane razgovarati o tom temeljnom vojnom osposobljavanju", kazao je Krstičević.

Dragovoljno osposobljavanje prošla su ukupno 6.252 ročnika, od kojih su mnogi iz vojničkih obitelji. "Otac mi je stopostotni invalid Domovinskog rata pa je i to isto imalo utjecaja na tu moju odluku", kazao je ročnik Ante Papac. Nakon svečane prisege čeka ih poligon.

"Dižemo im intenzitet obuke, idemo u drugu fazu obuke koja će trajati 5 tjedana", kazao je Milan Čorak, zapovjednik središta za temeljnu obuku. Pred najuspješnijima je i vojna karijera. Napomenimo i da u Oružanim snagama ostane između 70 i 80 posto dragovoljnih ročnika.

Kopirati
Drag cursor here to close