Na putu za Hrvatsku

Samoizolacija ili ne – Dan D za bh. građane

Najkasnije danas bi se trebala obavijestiti javnost vezano za ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2020. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalni stožer Republike Hrvatske kreće prema uvođenju obvezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obvezne u svim zatvorenim prostorima, piše Jutarnji list.

Ovo su mjere o kojima se u srijedu, neslužbeno doznaju, razgovaralo na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”, kažu sugovornici ovog lista. Naime, broj oboljelih u Hrvatskoj u protekla 24 sata je 53, što u Stožeru smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njezinu kretanju donosit će se mjere.

Kako doznaju, najkasnije danas bi se trebala obavijestiti javnost vezano za ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena.

Kako pišu odluka će biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju a da ne moraju u izolaciju.

Epidemiološka situacija u Srbiji i BiH sve je lošija. U Beogradu su u srijedu objavili da je u posljednja 24 sata u Srbiji evidentirano novih 357 pozitivnih, a jedna je osoba preminula. U BiH je također jedna osoba preminula, a 244 je novozaraženih.

Zbog takvih podataka mnoge europske zemlje još su prije tjedan dana građanima BiH i Srbije odredile da pri ulasku na njihov teritorij moraju u 14-dnevnu karantenu. Sjeverna Makedonija je u srijedu donijela odluku da svi građani Srbije, BiH i Crne Gore za ulazak u tu zemlju moraju priložiti PCR test ne stariji od 72 sata. Austrija je nedavno za državljane Kosova, Srbije, S. Makedonije, BiH, Albanije i Crne Gore uvela karantenu pri ulasku na svoj teritorij.

Kopirati
Drag cursor here to close