Grlić Radman - Turković

Hrvatska će donirati cjepivo BiH

“Uskoro ćemo to cjepivo dostaviti”, najavio je Grlić Radman donaciju BiH u naredim danima a o točnim količinama naknadno će se odlučiti.
Vijesti / Flash | 14. 04. 2021. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u srijedu su u Sarajevu u prijateljskom ozračju dogovorili jačanje suradnje dvije zemlje i postupno rješavanje otvorenih pitanja dodajući da dobrosusjedski odnosi nemaju alternativu.

Grlić Radman se s Turković sastao tijekom službenog posjeta BiH a sastanak dvoje ministara trajao je dvostruko duže od planiranog što su oboje opisali kao dokaz koliko je on bio uspješan.

“Imali smo tako dobar i plodonosan razgovor da ga je bilo teško prekinuti”, kazao je novinarima Grlić Radman dodajući kako nema dvojbe da je Hrvatska prijatelj BiH i da će tako i nastaviti djelovati.

Kazao je kako je konkretni dokaz te tvrdnje i odluka hrvatske vlade o donaciji cjepiva protiv koronavirusa BiH jer se na taj način želi pokazati solidarnost s potrebama njenih stanovnika.

“Uskoro ćemo to cjepivo dostaviti”, najavio je Grlić Radman donaciju BiH u naredim danima a o točnim količinama naknadno će se odlučiti.

Non-paper

Grlić Radman ponovio je potporu cjelovitosti BiH kao državi tri konstitutivna naroda i svih građana uz konstataciju kako Hrvatska ostaje odlučni zagovornik euroatlantskog puta te zemlje te je dodao kako je upravo stoga Vijeću za vanjske poslove EU predstavio hrvatsku inicijativu čiji je cilj pomoći BiH da stekne status kandidata za članstvo u Uniji.

“Non paper obrazlaže tu inicijativu a ministrici Turković sam pojasnio o čemu se tu točno radi”, kazao je Grlić Radman odbacivši tvrdnje novinara iz BiH da se Hrvatska na bilo koji način pokušava miješati u unutarnja pitanja BiH. Ustvrdio je kako hrvatski non paper služi samo jačanju BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako nema nikakvih dokaza o postojanju “fantomskog” non papera Slovenije koji navodno zagovara podjelu BiH.

“Postoji hrvatski non paper a ovo drugo su samo špekulacije”, kazao je Grlić Radman dodajući kako su i poruke američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena sadržane u pismu članovima Predsjedništva BiH na tragu svega onoga što piše u hrvatskom dokumentu upućenom Vijeću za vanjske poslove EU.

Ministrica Turković je kazala kako je jasno da je Slovenija zanijekala postojanje navodnog non papera. “Ja bih za sada smatrala taj papir nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se unese smutnja”, kazala je Turković.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što je s Grlić Radmanom “uspjela analizirati i reći sve što treba” dodajući kako vjeruje da su dogovorili kompromisne formule o načinu rješavanja otvorenih pitanja i daljeg jačanja međudržavnih odnosa.

Foto: Fena / Bisera Turković

Kazala je kako su predložili nove načine suradnje u borbi protiv pandemije, uključujući cijepljenje te olakšavanje uvjeta za prelaza granice s Hrvatskom za državljane BiH, posebice tijekom ljetne sezone pa će predstavnici dviju država raditi na konkretnim prijedlozima.

“Nama je važno da postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje i to je osnovni princip na kojemu ćemo djelovati. O tome postoji puna suglasnost”, kazala je Turković dodajući kako to ne trebaju pokvariti “zamagljene percepcije”.

Trgovska gora

Razjasnili su i pitanje moguće gradnje odlagališta redioaktivnog otpada na Trgovskoj gori o čemu će ubuduće razgovarati stručne radne skupine a hrvatski ministar vanjskih poslova pojasnio je kako nema ničega nezakonitoga u gradnji plinovoda iz Hrvatske prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Prije razgovora s Turković šef hrvatske diplomacije sastao se s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom koji je tom prigodom kazao kako ta zemlja ima brojne prijatelje no oni ne mogu riješiti njene probleme jer je to zadaća prije svega za domaće političare.

Kako stoji u priopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR), Inzko je zahvalio Grlić Radmanu “na svim konstruktivnim koracima koje je Hrvatska napravila u odnosu prema BiH na njenom putu europskih integracija”.

Grlić Radman službeni dio posjeta BiH završava u četvrtak sastankom s predsjedateljem Vijeća ministara te zemlje Zoranom Tegeltijom i s čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH, prenosi Hina.

Video: Turković i Grlić Radman razgovarali o otvorenim pitanjima Hrvatske i BiH

Turković: Važno da postoji puno međudržavno poštovanje između BiH i Hrvatske

Jako je važno da aktivnosti Republike Hrvatske idu u pravcu stvaranja uvjeta bržeg priključivanja BiH Europskoj uniji (EU), a ona unutarnja pitanja BiH, ostaju unutarnja pitanja BiH s punom voljom da Republika Hrvatska doprinese u razrješavanju onoga što može i tamo gdje može, rekla je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, javlja Anadolu Agency (AA).

Turković se danas u Sarajevu sastala s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka u velikoj sali Ministarstva vanjskih poslova BiH, održana je konferencija za novinare.

Turković je tom prilikom kazala kako je bilo mnogo tema za razgovor te joj je drago da je s kolegom uspjela razgovarati o svemu onome što su smatrali da je potrebno analizirati.

Osvrnula se na odnose dviju zemalja, podsjećajući kako je mnogo ljudi iz BiH u Hrvatskoj, kao i onih koji nose putovnice Hrvatske, a u duši se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci.

”Jedna bliskost je povijesno prisutna i u analizi svih tema i svih problema, ili velikog broja problema, mislim da smo pronašli kompromisnu formulu, da smo se dogovorili kako ići dalje i kako ono što nije bilo dosad razriješeno, razrješavati”, rekla je Turković.

Jedna od tema razgovara bila su pitanja borbe protiv pandemije koronavirusa.

”Razgovarali smo o mogućnostima da se uspostave kontakti na nivou struke i nadležnih tijela, da vidimo na koji način možemo bolje surađivati vezano za epidemiološke mjere, koje se donose u obje države, i kako bi efekti tih mjera doprinijeli lakšem prelasku, pa uključivši i cijepljenje, s obzirom na to da virus ne poznaje granice, ali, eto, isto tako, željeli bismo i da se razmotri opcija olakšavanja uvjeta za prelazak granice za bh. građane koji putuju u Hrvatsku ili planiraju to učiniti u narednom periodu”, rekla je Turković.

Osvrnula se i na pitanje COVID putovnica, te dodala kako je to i dalje neprecizirano.

”Željeli bismo da pomognemo i dogovorili smo se da će nadležne službe u tom pravcu djelovati, razraditi detaljan plan, tako da se ljeto, ipak, može dočekati mnogo bolje pripremljeno nego dosadašnja situacija koja je bila ovih zadnjih nekoliko mjeseci”, kazala je Turković.

Razgovaralo se i o političkim odnosima dviju zemalja, te pismu koje je američki državni tajnik Antony Blinken proslijedio BiH, odnosno principima koji se nalaze u pismu, a koji govore o ”nekakvim malim izmjenama Ustava” i kako bi se mogle ugraditi odluke suda u Strasbourga da se dođe do provođenja presude u predmetu "Sejdić-Finci".

”Ali, isto tako, da kroz reformu Izbornog zakona se osiguraju prava svih građana u izbornom procesu što bi dovelo do unapređenja i smanjili bi se svi problemi koji postoje u BiH. Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona, godina malih promjena koje će biti potrebne da se konačno riješi slučaj 'Sejdić-Finci' i tako dalje”, rekla je Turković.

Dodala je kako je važno da postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje, što je osnovni princip na kojem će djelovati. Dodala je kako se u tom pravcu djelovalo i dosad, iako su možda percepcije i vizije bile na izvjestan način drugačije.

Razgovaralo se i o Trgovskoj gori, odnosno namjerama Hrvatske da izgradi odlagalište nukelarnog otpada, te je konstatirano da nisu u kratkom razgovoru u mogućnosti da razriješe to pitanje, ali je dogovoreno da će biti iznijeta argumentacija timova koje je uspostavilo Vijeće ministara BiH i timova koji postoje u Hrvatskoj, te da će suradnja biti uspostavljena i razmjena informacija teći onako kako treba.

”Mislim da su to stvari koje su stavljene na pravi kolosijek”, rekla je Turković.

Razgovaralo se i o sporazumima o granici, pitanjima neometanog izlaska BiH na otvoreno more, te imovinskim pitanjima.

”Mislim da ćemo uložiti malo više napora da i te stvari krenu u pravom pravcu“, rekla je Turković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close