Nema ograničenja

Hrvatima ukinute vize za SAD

"Čestitamo Hrvatskoj na pridruživanju Programu izuzeća od viza", rekla je Ashley Inman, konzulica u američkom veleposlanstvu.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2021. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukinute su vize za ulazak građana Hrvatske u SAD.

"Došao je taj dan! Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza. Ako planirate u Sjedinjene Američke Države poslovno ili turistički, prije putovanja potrebno je ispuniti ESTA prijavnicu na ovoj stranici i to je to! Planirate uskoro na neko putovanje u SAD?" objavili su iz američke ambasade.

"Mi slavimo partnerstvo između SAD-a i Hrvatske, danas kao i uvijek", kaže Drew Giblin, savjetnik za odnose s javnošću u veleposlanstvu SAD-a u videu objavljenom na Facebook stranici veleposlanstva, prenosi Index.hr.

"Čestitamo Hrvatskoj na pridruživanju Programu izuzeća od viza", rekla je Ashley Inman, konzulica u američkom veleposlanstvu.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar zadnje su članice EU kojima SAD nije ukinuo vize. Hrvatskoj ih je danas ukinuo.

Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i ostale zemlje Unije čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz tog režima, nakon što je provela kampanju kojom je poticala gospodarstvenike i dužnosnike za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu da predaju zahtjev.

Sličnu je kampanju ove godine provela i Hrvatska, koja je već 30. rujna prošle godine, kada završava fiskalna godina u Americi, spustila broj odbijenih zahtjeva na četiri posto i više nije bila daleko od ostvarenja cilja.

Kopirati
Drag cursor here to close