zaborav

Hrvati u RS-u u nikad težoj poziciji

Vijesti / Flash | 17. 02. 2016. u 16:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilija Cvitanović, v.d. predsjednika HDZ-a 1990 i Franjo Komarica, banjalučki biskup su tijekom susreta u Banjoj Luci konstatirali kako se Hrvati u Republici Srpskoj nalaze u nikad težoj poziciji, zaboravljeni od hrvatske službene politike te izloženi torturi politike RS-a.

Istaknuto je kako je paradoksalno da u vremenu podnošenja aplikacije za članstvo u EU, u Bosni i Hercegovini nisu ispunjene elementarne i civilizacijske pretpostavke; samo na prostoru Grada Banja Luke je ubijeno ili nestalo 120 osoba hrvatske nacionalnosti za što nisu poduzete niti istražne radnje, a kamo li počinitelji sankcionirani. To je samo ogledalo ukupnog stanja, događanja i odnosa spram hrvatskog stanovništva u RS-u, priopćeno je u srijedu iz HDZ-a 1990.

"Stoljetne župe i hrvatska ognjišta na ovim prostorima preživjele su i nadživjele stoljetne povijesne egzistencijalne prijetnje, od otomanskog doba do komunizma, no u Republici Srpskoj izumiru, u kojoj su tijekom rata spaljene crkve i kuće, a puk protjeran, dok se u poraću, do danas, ništa nije ozbiljno učinilo na polju povratka, obnove i zaštite prava i imovine", naglašeno je tijekom sastanka.

Isto tako, postignuto je visoko suglasje o zajedništvu hrvatskih stranaka na prostoru RS-a, radi zaštite prava i imovine, te sprječavanja izbora nelegitimnih hrvatskih predstavnika u Vijeće naroda RS-a, što je konstantni problem.

V.d. predsjednika HDZ-a 1990 predstavio je ideju te stranke o nužnosti ustavnog, administrativnog i teritorijalnog preustroja zemlje, koji bi zadovoljio sve kolektive u Bosni i Hercegovini i omogućio povoljniji položaj Hrvatima u BiH, što je naišlo na pozdrave biskupa Komarice.

Kopirati
Drag cursor here to close