Reagiranje

HRS: Vitezovi civilne zaštite i smirenosti p(r)ozivaju iz mišjih rupa

Povjerenici CZ nisu dobili dodatne količine zaštitnih sredstava (maske, rukavice, naočale, sredstva za dezinfekciju), koje trebaju podijeliti građanima, jer isti NE POSTOJE, a novac za nabavku je godinama trošen nenamjenski i netransparentno.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2020. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da su, kako kažu - od strane predsjedništva HDZ-a indirektno prozvani za "prikupljanje političkih poena", te da "šire neistine i dezinformacije" nakon tiskovne Stožera HNŽ-a – oglasio se GO Mostar HRS službenim priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti.

''Budući da nas sa Predsjedništva stožernih branitelja sveopće hrvatske smirenosti prozivaju na ''jeftino prikupljanje političkih poena'', jer jedini, ne samo tijekom ove krize nego i godinama ranije upućujemo na očigledno nenamjensko trošenje milijuna KM za zaštitu i spašavanje, te budući da smo jedini još prije dva tjedna zahtijevali određene korake (koje sam Dragan Čović danas govori da su tada trebale biti poduzete), osjećamo potrebu reagirati na izjave odgovornih na tiskovnim konferencijama koje prelaze sve granice apsurda i tragikomedije.

Izuzev djelatnika u zdravstvu, odgovorni iz izvršne vlasti i Uprava CZ pokazuju kako ne samo da ne poznaju struku s kojom se bave, nego i ne poštuju zakon i pravne propise koji definiraju uređenje u situacijama prirodne nesreće.

Očigledno je tko je nulti pacijent

Prva stvar, ako je potvrđeno kako su u HNŽ-u u ovih 10ak dana samo dva klastera zaraze, onaj u Konjicu i onaj u Mostaru koji se dogodio zbog nemara pojedinaca iz SKB Mostar, očigledno je tko su ''nulti pacijenti''.

To znači kako se mora pozvati na odgovornost vodstvo Federacije na čelu sa Fadilom Novalićem koji je dopustio i prisustvovao zabavi u Konjicu i Ante Kvesića, ravnatelja SKB Mostar, koji je odgovoran što je virus ušao kroz bolnički sustav i doveo u veliku opasnost cjelokupno zdravstvo, ne samo u HNŽ-u, nego u svim županijama koje se liječe u mostarskoj bolnici.

Druga stvar, ono što je u ovom trenutku važnije, jeste činjenica kako plaćamo danak godinama nenamjenskog utroška sredstava za zaštitu i spašavanje od strane FUCZ i ŽUCZ HNŽ-a, za što odgovornost ima i izvršna vlast. Izjave i odluke Viteza CZ Eugena Ćubele to potvrđuju.

Morala se predvidjeti ova situacija

Zakon je jasno definirao kako je OBVEZA svih organa izvršne vlasti na svim razinama – izrada Programa razvoja koji se podnose zakonodavnoj vlasti na odobravanje, gdje se morala predvidjeti ova situacija oko opasnosti od epidemije, što nije nikada urađeno, a novac se nemilice trošio.

Nije istina što tvrdi Vlada HNŽ-a i ŽUCZ kako su sva operativna tijela stavljena u funkciju.

Idemo redom:

1. Županijski i Gradski stožer CZ nisu otvorili i stavili u funkciju Plan(ove) zaštite i spašavanja, odnosno aktivirali one snage i sredstva koja su predviđena tim plano(vi)ma – za konkretnu situaciju – pandemija, jer isti NE POSTOJE;

2. U funkciju nisu stavljeni povjerenici CZ po naseljima, kvartovima i ulazima u višekatnicama, u gospodarskim društvima i pravnim osobama, jer isti NE POSTOJE;

3. Povjerenici CZ nisu osposobljeni i niti su im izdani konkretni zadaci za postupanje u ovakvim situacijama – prema Planu zaštite i spašavanja, jer isti NE POSTOJI;

4. Povjerenici CZ nisu dobili dodatne količine zaštitnih sredstava (maske, rukavice, naočale, sredstva za dezinfekciju), koje trebaju podijeliti građanima, jer isti NE POSTOJE, a novac za nabavku je godinama trošen nenamjenski i netransparentno;

5. Nisu ažurirani popisi ranjivih kategorija (stari i bolesni, dijabetičari, dijalizirani, invalidi, trudnice, djeca s posebnim potrebama, djeca bez roditeljskog staranja i sl.), dakle svi oni kojima je potrebna tuđa pomoć, pogotovo u ovakvoj situaciji, što je zakonska obveza ŽUCZ;

6. Nisu aktivirani (ranije pripremljeni), timovi za smirivanje panike, i dr., što je također zakonska obveza

7. Jesu li aktivirane higijensko-epidemiološke službe (HES) domova zdravlja? Na ovo pitanje ne znamo odgovor, ali ga postavljamo, budući da je i ovo zakonska obveza.

Strašna je i porazna činjenica da naše županijske i gradske strukture CZ (koje su inače skupo plaćene za nerad), nisu učinile ništa što im je osnovna djelatnost. Zakonska obveza je bila godinama raditi obuke s građanima i priprema za možebitne opasnosti.

Koliko je to životno važno pokazuje potres u Zagrebu, gdje je aktiviran cijeli sustav CZ, od povjerenika, do obučenih građana. Zakonski sustav skoro identičan našem.

Kopiranje dokumenata

Naše strukture djeluju tako što Vitez CO/CZ, ''samostalno'' i ''autonomno'' prepisuje i kopira osnovne planske dokumente od svoga mentora s federalne razine Fahrudina Solaka. Čak su im i naredbe iste, razlikuju se samo po zaglavlju i potpisniku.

Ono što je još vrlo važno jeste kako se u ŽUCZ odluci poziva na Pravilnik. No, taj pravilnik uređuje način rada i funkcioniranja povjerenika CZ po naseljima, koji NE POSTOJE! Po istom Pravilniku, oni su morali odigrati najvažniju ulogu u cijelom procesu. Morali su opremiti osnovnim sredstvima za osobnu zaštitu (sve je propisano, još 2004/2006).

Propisano je da određena sredstva nabavljaju građani, a dio participira vlast: općinska, gradska te da im se to putem struktura CZ, nakon obuke i podijeli. Građani su ostavljeni da se sami snalaze, bez propisane zaštitne opreme.

Ne samo to, policija bez maski, vatrogasci, javne službe. Svi opremu nabavljaju privatno, a novac za to potrošen i sada se traži novi.

Prema tome, ovim putem poručujemo HDZ-u BiH kako mi ne prikupljamo političke poene, nego samo inzistiramo da narod mora znati istinu o svemu, jer se radi o ljudskim životima.

Ne možemo mi prikupiti toliko poena koliko ste ih vi ucijenili ili pokupovali našim novcima. Bolje nam svima dajte odgovore po kojim rupama se skrivaju vaši i naši dužnosnici? Do prije desetak dana niste silazili s medija, sa raznih prijema i rezanja vrpci, gdje ste svi sada redom kada je kriza? Gdje su vam ti odbori HNS-a? Gdje nestade ''Zajedništvo''?

Je li u pitanju neki problem ili se i vi učite u hodu?, stoji na kraju priopćenja HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close