tvrd orah

HRS prijavljuje malverzacije dopisnim glasovima

Vijesti / Flash | 23. 09. 2016. u 07:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da je HDZ BiH odbio potpisati zajedničku izjavu svih stranaka iz Tomislavgrada i osujetio zajedničku inicijativu, HRS će samostalno prijaviti slučaj malverzacije dopisnim glasovima nadležnim institucijama, istaknuto je u priopćenju ove stranke koje prenosimo ucijelosti.

''Uvidom u biračke popise i izvješće SIP-a o prijavljenim glasačima za dopisno glasovanje za Tomislavgrad, HRS je prije nekoliko dana otkrio kako je netko, zlorabeći osobne podatke drugih ljudi, prijavio te ljude za dopisno glasovanje mimo njihovog znanja. To je bio povod našoj inicijativi okupljanja na sastanku svih političkih stranaka, kako bi se uputio zajednički dopis nadležnim institucijama, u cilju istrage eventualnih anomalija pri kreiranju popisa dopisnih glasača.

Na sastanku su se pojavile gotovo sve stranke. HRS je prvo predložio da se potpisom, uz prihvaćanje kaznene odgovornosti, sve stranke obvežu objaviti spisak dopisnih glasova, čime bi javnost, a osobito ljudi koji žive izvan Tomislavgrada, iz prve ruke saznali jesu li i njihovi osobni podaci zlorabljeni. Nažalost, inicijativa je odbijena na inzistiranje i vladajuće, ali i nekih tzv. oporbenih stranaka. Ovim putem zahvaljujemo „malim“ strankama koje su nas podržale u ovoj inicijativi.

Nakon toga smo predložili potpisivanje zajedničkog zahtjeva koji bi se uputio Središnjem izbornom povjerenstvu, u kojem bi od ove institucije zatražili da izvrši provjeru valjanosti popisa birača, potom ga javno objave, te da utvrde eventualne nepravilnosti. Prijedlog je prihvaćen nakon dužeg pregovaranja, te se zaključilo da će se ići prema SIP-u sa zajedničkom izjavom. Iako su prvotno pristali, HDZ BiH je kasnije odbio potpisati izjavu, želeći osujetiti inicijativu, čime su jasno dali do znanja tko je odgovoran za ove malverzacije. HRS je s toga odlučio samostalno prijaviti slučaj nadležnim organima.

Smatramo kako je cijeli ovaj slučaj težak udarac na demokraciju i demokratske procese, ali i da postoje ozbiljni temelji i za uključivanje istražnih organa. Stoga će HRS proslijediti sve dokumente i izvješća koja smo napravili Središnjem izbornom povjerenstvu, SIPA-i i APIK-u (Agencija za prevenciju korupcije). Nadamo se kako će birači svojim glasovima kazniti ovu bahatost i izrugivanje izbornog procesa.

HRS na ove izbore izlazi mijenjati Tomislavgrad na bolje, stoga ovima koji su navikli na ovakve i slične malverzacije poručujemo kako su naišli na tvrd orah i kako pravi obračun s njima slijedi tek u općinskom vijeću. Našem narodu je dosta međusobnog pljuvanja i nadmudrivanja, tako da ćemo se suzdržati bilo kakvih predizbornih poimeničnih prozivanja, upiranja prstom i ganjanja krivaca. Vrijeme za to je nakon izbora, a mjesto u vijeću. Tamo vas čekamo, gospodo! Žitelje Tomislavgrada pozivamo da iziđu na izbore, glasuju po savjesti, jer ako to oni ne učine, očigledno je kako će netko drugi to učiniti u njihovo ime'', navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close