Nespremnost

HRS: Ne daj Bože potresa i korona virusa

Iako je zakon vrlo jasan u definiranju utroška ovih sredstava, na ovaj način Fahrudin Solak i legitimno izabrane kolege mu iz HDZ (koje, biva, ne sudjeluju u vlasti, jer nema izmjena izbornog zakona) netransparentno troše milijune i milijune.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2020. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi smo svjedocima bili nedavnih medijskih izvješćivanja iz Turske i Albanije nakon razornih potresa. Spasiteljske ekipe su danonoćno pretraživali urušene građevine u potrazi za preživjelima. To su ekipe koje se godinama obučavaju vježbama spašavanja dovođenjem pasa tragača, strojeva za pretrage ruševina, podizanje betonskih blokova, izvlačenja iz ruševina, iz podruma itd. U BiH vježbe spašavanja od potresa se rade filmskim spuštanjem niz užad s krova zgrada'', navodi se u priopćenju HRS-a o radu FUCZ, te o koronavirusu.

Njihovo priopćenje u cjelosti pročitajte u tekstu ispod.

Dakle, protivno bilo kakvoj logici, naša Civilna zaštita, pod budnim okom vidno ponosnih i za tu prigodu, uniformiranih ministara, očekuje kako će netko u slučaju zemljotresa umjesto napuštanja zgrada od opasnosti urušavanja, trčati na krov. Kako će, i ako se zgrada ne sruši, umjesto trčanja prema izlazu, stanari odabrati bijeg stepenicama na krov, čekajući spasioce Fahrudina Solaka, koji će istim tim stepenicama, kojima su stanari mogli napustiti zgradu, popeti se na krov.
Nakon toga, umjesto izvlačenja tim istim stubištem, spasioci će radije odabrati stavljanje ankera, razapinjanje užadi i filmsko spuštanje ''unesrećenih'' s krova zgrade. Sve ovo u vremenu kada cijela Europa radi planove obrane od pandemije korona virusa. Nama je prioritet spuštanje sa zgrade. Nije nas briga za tamo neki virus. Solak kaže kako ’’imamo scenarij za sve situacije vezane za korona virus’’. Možemo biti mirni i smireni, jer je on razgovarao sa direktorom Direkcije robnih rezervi FBiH Tončom Bavrkom i oni su ''uvjereni kako rezervi ima dovoljno''. No, koliko smo uistinu spremni na ''scenarije oko korona virusa''?

Nezakonite radnje

Tom istom Tonči Bavrki je preko dvije privatne tvrtke nestalo 3100 tona žitarica iz robnih rezervi. Nitko nikada nije za to odgovarao. Iako se sve ovo odvilo u periodu od 2008-2012., on je još uvijek u 2020. godini direktor Direkcije. Koliko je pogubna ova krađa, osjetili smo prigodom onog velikog snijega s početka veljače 2012. kada je u Hercegovini primjerice, u samo par dana nestalo osnovnih namirnica. Unatoč svemu i dalje svake godine za robne rezerve uplatimo oko 5 milijuna KM, iako prostori skladištenja rezervi ne poštuju niti minimum standarda. Nakon niza afera, Vlada je nedavno odlučila ugasiti Direkciju i utemeljiti javno poduzeće koje bi poslovalo po zakonu, a bilo bi pravni sljednik Direkcije, no to se nikada nije dogodilo. Zašto? Iz prostog razloga višegodišnje plodonosne suradnje HDZ-a i SDA. Kako bi predstavnici ovih stranaka u ovim direkcijama mogli nastaviti sa nezakonitim radnjama.

Ista ta suradnja na djelu je i kada se radi o FUCZ. Naime, dosjetilo se formirati Stožer CZ koje je mimo svih zakonskih propisa pretvoren u upravno tijelo. Zakon definira kako CZ djeluje u skladu sa Planovima i Programima izvršne vlasti, koje odobrava zakonodavna vlast. Stožeri se formiraju isključivo u slučajevima prirodnih i drugih nesreća kao provedbeno tijelo, nipošto upravni organ. No, iz HDZ-a i SDA dosjetili su se formirati ''Stožere CZ'' koji praktično donose odluke, koje provodi izvršna vlast, a zakonodavna vlast je u potpunosti isključena. Iz kojeg razloga? Zbog desetina milijuna KM koji se godišnje sliju u namjenski račun za zaštitu i spašavanje. Iako je zakon vrlo jasan u definiranju utroška ovih sredstava, na ovaj način Fahrudin Solak i legitimno izabrane kolege mu iz HDZ (koje, biva, ne sudjeluju u vlasti, jer nema izmjena izbornog zakona) netransparentno troše milijune i milijune proračunskih sredstava. Solak je ovim sredstvima kupovao opremu za svoje hobije i hobije svoje obitelji i prijatelja, sve nabavljeno od tvrtki stranačkih prijatelja i uz suglasnost i potpis hrvatskih ministara iz Vlade FBiH.

Federacija nespremna za koronavirus

Radi se o, tobože, opremanju ''specijalnih jedinica'' CZ koje postoje isključivo na papiru, dok u praksi postoji 50ak istih djelatnih osoba u CZ koji su u isto vrijeme ronioci, demineri, spasitelji iz planina, spuštači po užadima sa vrhova zgrada itd. Dužni su, uz prijetnje otkazima, samo preoblačiti uniforme.

Zašto ovo sve pišemo? Kako bi pokazali kako je FBiH apsolutno nespremna za bilo kakav scenarij vezan za korona virus. Prvo, FUCZ i Solak nisu osobe koje mogu donositi bilo kakve odluke i izlaziti u javnost vezano za širenje zaraze, oni samo mogu provoditi odluke izvršne vlasti. Ta ista izvršna vlast nema apsolutno nikakvu strategiju za bilo kakav scenarij koji, primjerice, pogađa trenutno Italiju.

Što će se dogoditi sa školskom godinom ukoliko se zatvore škole? Kako će se organizirati rad institucija ukoliko dođe do otvaranja crvenih zona zaraze? Koje je stvarno stanje robnih rezervi, osobito ako se sjetimo iskustva snijega iz 2012.? Što se događa sa ilegalnim migrantima koji neometano ulaze u državu, testiraju li se na korona virus? Kako je moguće da se u vrijeme velike potencijalne opasnosti od zaraze neometano organiziraju sajmovi, kongresi, koncerti i druge manifestacije masovnog okupljanja?

Niti na jedno pitanje nemamo odgovor. Zašto? Svaku iole potencijalno krizna situacija se gleda isključivo kroz prizmu trošenja novaca sa namjenskog računa za zaštitu i spašavanje. To je glavni i isključivi prioritet FUCZ i Vlade FBiH.

Sutra, 11.03., će se održati svečano obilježavanje Dana CZ. Ovim putem pozivamo i Vladu i Fahrudina Solaka neka iziđu u javnost sa odgovorima na ova iznad pitanja. Pozivamo ih da iznesu javno točne podatke o stanju robnih rezervi, za slučaj epidemije korona virusa u BiH. Fahrudina Solaka, posebice, pozivamo da u svečanom mimohodu postroji sve ''specijalne jedinice'' FUCZ na koje su utrošeni deseci milijuna naših novaca, da nam u praksi pokaže kako se radi o istreniranim i spremnim jedinicama za posebne namjene, a ne o ljudima koji iz straha od otkaza rade poslove za koje nisu stručno istrenirani. Neka nam Fahrudin pokaže kako se radi o stvarnim jedinicama, a ne Potemkinovim selima, izgrađenim nenamjenskim i netransparentnim trošenjem novca poreznih obveznika, navodi se nakraju priopćenja HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close