Revizori o Salihoviću

Honorari samom sebi, automobili, stotine tisuća na putovanja

Vijesti / Flash | 20. 10. 2016. u 07:14 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon najnovijeg zahtjeva Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) upućenog Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH da Goranu Salihoviću, glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH, suspenzija traje sve do okončanja krivične istrage, a zbog zloupotrebe službenog položaja, iz VTSV-a su za Dnevni avaz rekli kako drugostupanjsko disciplinsko povjernestvo još nije donijelo odluku o tome.

Dok se čekaju odluke pravosudnih institucija, pa i Tužiteljstva BiH, koje je na osnovu krivične prijave Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 12. listopada otvorilo istragu protiv Salihovića zbog niza krivičnih djela, na površinu, piše Avaz, ''isplivaju sve nepravilnosti i nezakonitosti koje je glavni tužitelj radio u vrijeme svog mandata obilježenog raznim skandalima''.

O tome, navodi Avaz, svjedoči i revizorski izvještaj o radu Tužiteljstva BiH za prošlu godinu, u kojem je, između ostalog, utvrđeno da je Salihović sam sebi plaćao honorare za rad u Udarnoj grupi, da je nezakonito kupovao automobile, ali i da je na putovanja u inozemstvo Tužiteljstvo BiH trošilo stotine tisuća maraka proračunskog novca.

U revizorskom izvještaju navedeno je da su naknade za rad članovima Udarne grupe isplaćivane u formi ugovora o djelu i da se kreću u rasponu od 200 KM mjesečno za osobu koja obavlja administrativno-tehničke i računovodstvene poslove do 350 maraka za glavnog tužitelja Salihovića. Utvrđeno je da su na godišnjoj razini isplaćene naknade u rasponu od 900 do 4.200 KM. Upravo je Salihović za svoj rad u Udarnoj grupi prošle godine zaradio 4.200 KM.

''Potrebno je preispitati adekvatnost izbora ugovora o djelu kao načina angažmana redovno zaposlenih u institucijama u BiH'', naveli su državni revizori, koji su utvrdili i nezakonitosti i nepravilnosti u vezi s nabavkom šest automobila za potrebe ove institucije, čija je ukupna vrijednost 213.660 KM, ali u cijenu nije bio uračunat PDV.

Iako su revizori utvrdili da je uvidom u dokumentaciju postupka nabavke vozila počinjen niz nepravilnosti, ugovori su, ipak, potpisani.

''Postavlja se pitanje na koji je način izvršen tehnički prijem vozila i je li isporučeno vozilo u skladu s traženim karakteristikama'', naveli su revizori.

Ukupna realizacija putnih troškova u Tužiteljstvu s 31. prosincem 2015. godine iznosila je 387.870 KM. Znatniji iznosi odnose se na izdatke za smještaj i dnevnice za službena putovanja u inozemstvo (163.672 KM) i izdatke za smještaj i dnevnice za službena putovanja u zemlji (143.500 KM). Ali, revizori su primijetili da u većini slučajeva odobreni iznosi akontacija za službena putovanja nisu srazmjerni zahtjevu za odlazak na službeno putovanje.

''Također, u odluci o upućivanju zaposlenika na službeno putovanje ne navodi se iznos odobrene akontacije'', navodi se u izvještaju, prenio je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close