Duševna bol

Hodžić tuži BiH, traži 8.000 KM

''Osjećao se bespomoćno, ugroženo, i navodi da je cjelokupna situacija utjecala na njegov poslovni angažman'', kazao je Grubač.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2021. u 16:58 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedžad Hodžić, koji je pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja, od Bosne i Hercegovine potražuje 8.000 konvertibilnih maraka (KM) za pretrpljenu duševnu bol zbog mjera zabrane koje je imao tijekom suđenja.

Sud je donio rješenje da se ročište održi bez pomoćnika državnog pravobranitelja, koji nije mogao pristupiti zbog zdravstvenih razloga.

Na ročištu je nalaz i mišljenje o pretrpljenim duševnim bolovima iznio vještak neuropsihijatar Oleg Grubač, koji je rekao da je Nedžad Hodžić pretrpio strah jakog intenziteta u trajanju od sedam dana, srednjeg intenziteta narednih šest mjeseci, a slabijeg intenziteta do kraja trajanja mjera zabrane koje su mu bile izrečene tijekom postupka, odnosno u trajanju 21 mjesec i 18 dana.

''Strah blagog intenziteta povremeno trpi sada pri podsjećanju na sam stresni događaj'', kazao je Grubač.

On je rekao da nakon izrečenih mjera dolazi do stanja šoka kod Hodžića, gdje je prisutna otežana sposobnost shvaćanja, poteškoće u koncentraciji, prisjećanje na sam traumatski događaj u vidu “flash back” fenomena i košmara.

''Osjećao se bespomoćno, ugroženo, i navodi da je cjelokupna situacija utjecala na njegov poslovni angažman'', kazao je Grubač.

Današnjim ročištem završen je dokazni postupak, a Hodžićev pravni zastupnik Kenan Hadžimuhović je rekao da nema primjedbi na provedeni dokazni postupak.

U završnoj riječi on je kazao da na temelju provedenog dokaza putem vještačenja traži novčani iznos u vrijednosti od 8.000 KM, javlja Detektor.ba.

''Umjesto iznosa od 5.500 KM, potražujemo iznos od 8.000 KM. U preostalom dijelu, službeni zahtjev ostaje nepromijenjen'', rekao je Hadžimuhović.

Žalbeno odjeljenje Suda BiH je u svibnju 2019. potvrdilo prvostupanjsku presudu kojom je Hodžić, zajedno s još šest osoba, oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od svibnja 1992. do srpnja 1993. godine.

Nedžadu Hodžiću, Selmanu Busnovu, Safetu Mujčinoviću, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću i Osmanu Gogiću se sudilo za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima kod Kladnja, kao i za njihovo premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Kopirati
Drag cursor here to close