Zvuči optimistično

Hoćemo li imati Apelacijski sud u ovoj godini?

Iako su se stručnjaci u vezi s ovim pitanjem odavno usuglasili, pitanje je koliko su političari spremni na kompromise.
Vijesti / Flash | 20. 01. 2020. u 08:45 Bljesak.info
Apelacioni sud u ovoj godini?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Set zakona iz oblasti pravosuđa trebao bi biti upućen u parlamentarnu proceduru do kraja svibnja, potvrđeno je za BHRT iz Ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine.

Zakonskim izmjenama, između ostalog, predviđeno je osnivanje Apelacijskog suda na državnoj razini. Iako su se stručnjaci u vezi s ovim pitanjem odavno usuglasili, pitanje je koliko su političari spremni na kompromise.

Programom reformi, koji je dogovoren krajem prošle godine, predviđeno je, između ostalog, osnivanje Apelacijskog suda na državnoj razini u ovoj godini.

“Vjerujem da će se prioritet u reformi pravosuđa, odnosno donošenju novih zakona dati Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV). Ti zakoni su svakako povezani, oni se moraju raditi paralelno jer su to pitanja koja imaju određene zajedničke točke i vjerujem, odnosno, trebalo bi biti završeno do kraja svibnja”, rekao je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravosuđa BiH.

Iako najava zvuči optimistično, činjenica je da su u proteklih deset godina detalji, odnosno pojedine odredbe bili predmet sporenja politike. Osim nadležnosti suda, jedno od ključnih pitanja oko kojih se tek treba postići konsenzus je i gdje će biti sjedište suda.

“Nisam optimista da će to ići tako jednostavno i lako. Ne bi se smjela dogoditi bilo kakva improvizacija pa da se naprave još dodatni propusti u pravosudnom sustavu, koji je ionako ozbiljno narušen i ugrožen i u koga su građani ove zemlje s opravdanim razlogom izgubili povjerenje”, kaže Josip Muselimović, odvjetnik.

Je li dogovor moguć, trebalo bi biti poznato krajem ovog mjeseca, za kada je zakazan sastanak radnih skupina.

Mišljenje određenog dijela pravnih stručnjaka je da ne postoji niti jedan pravni razlog zbog kojeg ne bi trebao biti osnovan Apelacijski sud. Kažu – u pozadini svega je politika koja na ovaj način želi vršiti utjecaj na pravosuđe.

Sudac Suda BiH Branko Perić kaže da svatko ima pravo da odluku o njegovoj krivici preispita viša sudska instanca. Sud BiH je strukturiran tako da žalbe na njegove odluke rješava Apelacijsko odjeljenje istog suda, a suci ovog odjeljenja ne bira Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, nego predsjednik Suda Bosne i Hercegovine.

“Sve presude ovog suda ne garantiraju pravo na pravedno suđenje građanima BiH. Nažalost, to nitko ne primjećuje – ni Ustavni sud BiH ni Europski sud za ljudska prava. Taj nedostatak u strukturi domaćeg pravosuđa kada je u pitanju pravosuđe BiH se mora otkloniti, a jednini način je osnivanje Apelacijskog suda. Ako on može postojati u Brčkom, zašto ne bi moga na nivou BiH”, kaže Branko Perić, sudac Suda BiH.

Apelacijki sud samo je jedan dio reforme bosanskohercegovačkog pravosuđa koje, prema mišljenju javnosti, kontrolira politika i koje je odavno izgubilo povjerenje građana. Afere u kojima su glavni akteri nositelji pravosudnih funkcija, alarm su da se nešto treba promijeniti.

Međutim, neizvjesno je da li za to, kao i za mnoge stvari u našoj zemlji postoji politička volja.

Kopirati
Drag cursor here to close