Kupovina diplome

Hoće li Tužiteljstvo BiH poduzeti korake zbog afere "Diploma"?

Iako je novinarski upit na adresu državnog Tužiteljstva stigao prošli tjedan, do danas nema odgovora na upit - hoće li Tužiteljstvo poduzeti korake zbog afere "Diploma".
Vijesti / Flash | 08. 01. 2019. u 18:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reakcija na aferu "Diploma" stiže i iz susjedne Hrvatske. Iz Komore medicinskih sestara ove zemlje poručuju da neće izdavati odobrenja sa samostalan rad nakon prekvalifikacije u drugim državama. Tako, smatraju, nije moguće steći obrazovanje za sestrinsku profesiju. U međuvremenu, MUP USK izuzeo je dokumentaciju iz škole "Multilingua" iz Sanskog Mosta, koja je izdala spornu diplomu. U državnom tužiteljstvu - i dalje šutnja!

Afera "Diploma" izazvala je domino efekt. Nakon što je novinarka "Žurnala" stekla diplomu srednje medicinske škole za samo dva tjedna i s 2 500 KM, Ministarstvo obrazovanja formira komisiju, za nadzor nad školom Multilingua iz Sanskog Mosta:

"Iz medija smo saznali informaciju, da je diploma urađena za 17 dana. Ministarstvo je uradilo sve po zakonu - oformilo komisiju, koja je danas bila na terenu. Kolege iz županijskog MUP-a su također su izuzeli dokumentaciju", kazao je Damir Omerdić, ministar obrazovanja USŽ.

Krivotvorenje

Krivotvorenje službene isprave je kazneno djelo na koje se sumnja, piše N1.

Od šest mjeseci do pet godina zatvora predviđena je kazna za krivotvorenje službene isprave, prema Kaznenom zakonu FBiH.

Postavlja se pitanje je li dokazani slučaj prevare zapravo i jedini i tko na stranom tržištu provjerava kvalifikacije iza diplome za medicinske radnike. Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje za radnike u Sloveniji i u Njemačkoj. U Njemačkoj, kažu, ne može svaka diploma biti nostrificirana:

"Bilo je slučajeva gdje određene pokrajine u Njemačkoj nisu nostrificirale pojedinim radnicima te diplome. Međutim, mi ne znamo jesu li te diplome stečene na ovaj način, kako je utvrđeno, nekim nelegalnim putem", kazao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Video: Kupovina diplome

"Ukoliko se oni prekvalificiraju, ako prekvalifikacija dolazi iz javne ustanove, do 2018, GIZ je prihvaćao. Od siječnja 2018. ta mogućnost više nije dozvoljena. Putem projekta kod poznatog poslodavca, dozvoljene su i privatne škole, ali i tamo su se događale situacije da pojedine diplome nisu nostrificirane".

Iako je novinarski upit na adresu državnog Tužiteljstva stigao prošli tjedan, do danas nema odgovora na upit - hoće li Tužiteljstvo poduzeti korake zbog afere "Diploma".

Policija otvorila istragu o kupnji diploma

Podsjetimo, bosanskohercegovačka policija je u utorak počela provoditi izvide u Srednjoj medicinskoj školi u Sanskom Mostu, objavili su mediji koji su prošlog tjedna objavili informacije kako se tamo uvjerenje o stečenom zvanju medicinskog tehničara odnosno njegovateljice uz mito može steći za tek nešto više od dva tjedna i bez i jednog školskog sata.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije je potvrđeno kako je u tijeku izuzimanje dokumentacije iz škole koja je na loš glas dospjela nakon što su novinari portala Žurnal dokumentirali uhodani biznis kupnje srednjoškolskih svjedočanstava za zanimanja koja su iznimno traže na tržištu rada u državama Europske unije, prenosi Hina.

"Istraga se provodi u cilju dokazivanja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave", izjavila je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a Unsko-sanske županije.

Istraga je vezana za aferu koja je u javnost dospjela kada je novinarka portala Žurnal od posrednika uspjela ishoditi originalnu svjedodžbu o završenoj srednjoj školi odnosno o stečenom zvanju njegovateljice.

Redakcija Žurnala tvrdi kako je u pozadini ovih sumnjivih poslova Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojega navodno, stoje "biznismeni bliski HDZ-u BiH". Tu sumnju temelje na tvrdnji kako su upravo novcem iz Širokog Brijega osnivane srednjoškolske i visokoškolske ustanove širom Federacije BiH koje su preko posrednika izdavale sumnjive diplome.

Kopirati
Drag cursor here to close