U dijelovima BiH proglašeno izvanredno stanje zbog poplava

Ponavlja li se 2014.?

Trenutno je najgore stanje na sjeverozapadu zemlje, u Unsko-sanskoj županiji gdje je i proglašeno izvanredno stanje. Kiša će i dalje nastaviti padati pa se očekuje daljnji rast vodostaja.
Vijesti / Flash | 13. 05. 2019. u 20:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslijed obilnih kiša koje u dijelovima BiH padaju već danima, pojedine rijeke su se izlile i ugrozile domaćinstva. Trenutno je najgore stanje na sjeverozapadu zemlje, u Unsko-sanskoj županiji gdje je i proglašeno izvanredno stanje. Kiša će i dalje nastaviti padati pa se očekuje daljnji rast vodostaja, javlja Buka.

Foto:Facebook / Ponavlja li se 2014.?

Izlile se rijeke u dijelovima BiH - Hoće li se ponoviti 2014.?

Foto:Buka / Izlile se rijeke u dijelovima BiH

Stanje prirodne nepogode nakon što su se iz korita izlile rijeke Bliha i Zdena proglašeno je i u Sanskom Mostu. "Sana se još uvijek nije izlila, ali očekujemo da bi se to moglo dogoditi. Bliha, Zdena i razni potoci su se izlili. Ne možemo reći hoće li biti gore nego 2014., bojim se da to nitko ne zna trenutno", rekli su za radiosarajevo.ba iz Civilne zaštite Sanski Most.

Foto:Buka / Izlile se rijeke u dijelovima BiH

Stanje prirodne nepogode proglašeno je danas na sjednici stožera Civilne zaštite. Vlasti su se na to odlučile zbog prognoze Federalnog stožera Civilne zaštite i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi zbog obilnih kiša vodostaj Sane i pritoka mogao rasti do nevjerojatnih 570 centimetara, što je pola metra više u odnosu na vodostaj iz 2014. Škole od sutra ne rade, a odmah je započela izgradnja obrambenih nasipa u tom gradu.

Foto:Klix:ba / Izlile se rijeke u dijelovima BiH

Obilne padaline pogodile su i Bosansku Krupu. Došlo je do izlijevanja rijeka, ali i klizišta. Ondje naglo rastu vodostaji Une i Kršnice koja plavi obradive površine i polja, a prijeti stambenim i pratećim objektima. Ista je situacija i sa ostalim vodotocima druge kategorije poput Bukovske, Baštre. Možda najveći problem trenutno predstavljaju klizišta, od četiri koliko ih je evidentirano najkritičniji su na Crkvini i u Prvomajskoj ulici.

Vodostaj je porastao za metar u roku od 24 sata. Rijeka se izlila na nekoliko mjesta i poplavila nekoliko kuća i obiteljskih gospodarstava, zbog čega je i proglašeno izvanredno stanje.

Foto:Klix:ba / Izlile se rijeke u dijelovima BiH

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jučer u 12. sati je bio 81 cm i od tada je u naglom porastu. Jutros u 8 sati iznosio je 193 cm, u 16 sati bio je 238 cm, a obrana od poplava počinje na 290 cm, javlja Radiosarajevo.

Foto:Facebook /

Alarmantna je situacija na području općini Čelinac. Ekipa BHRT-a je na početku puta prema Prnjavoru od Čelinca. Rijeka Jošavka se izlila na putni pravac prema Banjaluci i prema posljednjim informacijama nadležnih institucija vjeruje se kako će i ovaj putni pravac biti zatvoren.

Video: Alarmantna situacija u Čelincu

Situacija u Banjaluci je za sada pod kontrolom, nema poplavljenih kuća, probleme izazivaju podzemne vode i bujice. Zabilježeno je i nekoliko klizišta.

“Svi veći vodotokovi na području Banje Luke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane (HE) Bočac planski se ispušta voda kako bi jezero moglo primiti povećan priljev vode uslijed obilnih padalina”, potvrđeno je za Buku.

Foto:Klix:ba / Izlile se rijeke u dijelovima BiH

Na području općine Prnjavor rijeka Ukrina se u svom gornjem toku u Prisojima i Kulašima izlila iz korita i poplavila nekoliko pomoćnih objekata, a došla je i do jednog stambenog objekta, rekao je za Srnu šef općinskog Odsjeka za Civilnu zaštitu Zdenko Tupajić.

On je naveo da je stanje na vodotocima u gradskom području za sada redovno.

“Na terenu su urađene sve preventivne mjere i radnje kako bi se spriječile poplave, uključujući i plansko pražnjenje vještačke akumulacije Drenova, koja će zbog toga biti u mogućnosti da primi više vode i zaustavi eventualni plavni val rijeke Vijake”, pojasnio je Tupajić.

Kako javlja srpski portal B92, njihovu zemlju značajne količine padalina očekuju sutra i preksutra.

„Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri-četiri dana očekuje nas dosta kišnog perioda s i do 60 litara kiše po kvadratnom metru u pojedinim dijelovima Srbije“, rekao je načelnik Sektora za izvanredne situacije Predrag Marić   i dodao da su tim ciklonom pored Srbije obuhvaćene i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, priopćio je MUP.

Prema njegovim riječima, svi subjekti zaštite i spašavanja pripremaju se već deset dana i u narednim danima maksimalno će se pratiti situacija na terenu.

Foto:Facebook / Selo Korana u Hrvatskoj pod vodom

U protekla 24 sata pale su znatne količine kiše na području cijele Republike Hrvatske, a mjestimice lokalno i više od 100 mm, javljaju iz Hrvatskih voda.

Foto:Pixsell / Selo Korana u Hrvatskoj pod vodom

Vrhunac vodostaja na rijekama Kupi i Korani u Karlovcu očekuje se sutra tijekom dana, no prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku rijeke Korane, u općini Rakovica, javlja Index.

Kako se navodi na FB stranici Općina Rakovica News, selo Korana je pod vodom i vatrogasci pokušavaju iz naselja izvući turiste koji su odsjeli u turističkom naselju. Navodi se da su i mostovi teško oštećeni pa nema komunikacije.

Foto:Pixsell / Selo Korana u Hrvatskoj pod vodom

Kupa i Korana su u pripremnom stanju obrane od poplave, no zabrinjava brzina rasta vodostaja. Kupa raste čak 30 centimetara na sat.

Video: Vanredne vijesti o poplavam u BiH 13.5. 2019.

Na području općne Zavidovići putna komunikacija prema naselju Dolina i Podu je zbog plavljena dva podvožnjaka u prekidu.

Uslijed slijevanja oborinskih voda i potoka koji su na putnu komunikaciju nanijeli dosta otpada, šljunka i granja na više lokacija otežalo je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R 467 Zavidovići-Olovo.

Na području općina Maglaj zbog kiše koja je padala i još uvijek pada, u naselju Novi Šeher, došlo je do izlijevanja rijeke Liješnice. Voda se izlila po lokalom putu i  po dvorištima nekoliko kuća.

Stanje vodostaja na područje općine Velika Kladuša duž riječnih korita rijeka Kladušnice i Glinice, kao i ostalih rječica i potoka prijeti da dostigne kritičnu tačku. Poplave nastale uslijed obilnih kišnih padalina, evidentirane su na širem području te općine. Širina plavnog vala na pojedinim dijelovima općine, duž korita rijeke Kladušnice prelazi 200 m, a slična situacija je i duž korita rječica Šumatice i Vidoščice, navode iz FUCZ u izvještaju o stanju na Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu do 20 sati.

Prekid putnih komunikacija evidentan je na nekoliko mjesta prelaska rijeke Kladušnice i Glinice, kao i potoka Stabandža čiji plavni val je ugrozio nekoliko stambenih objekata koji su odsječeni od glavne putne komunikacije.

Voda je ušla u nekoliko stambenih i poslovnih objekata u dijelovima naselja na području MZ Vrnograč, kao i dijelu naselja Miljkovići, MZ Velika Kladuša.

Općinski Štab CZ održao je svoju prvu izvanrednu sjednicu i od danas je u stalnom zasjedanju, a sjednice će održavati prema potrebi. Tim povodom imenovan je i Krizni stožer za redovno praćenje i izvještavanje o stanju i prilikama na terenu.

Služba za civilnu zaštitu općine Velika Kladuša, u okviru svojih nadležnosti, izvršila je  obilazak terena a ono što slijedi jeste poduzimanje konkretnih operativne mjere prvenstveno tamo gdje je situacija alarmantna.

Nastava je odgođena u JU „Gimnazija“ Cazin, gdje je poplavljeno dvorište te onemogućen pristup ulazu u školu, preventivno je odgođena i nastava u osnovnoj školi u Tržačkim Raštelima. Opasnost od poplave prijeti i školi u Mutniku.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Cazin zabilježili su od jutros intervencije u Slatini, Mutniku, Ćoralićima, a problemi se javljaju na mostovima izgrađenim od propusnih cijevi, pa je tako saobraćaj obustavljen na mostovima: Pervizi, Kapići, Prkos, dok je na Rajaku kritična situacija.

U mjestu Džehveruša također je otežana putna komunikacija, kao i na relaciji Tržačka Raštela-Begove kafane, gdje je najkritičnija točka u mjestu Samardžići i Jušići.

U mjestu Stijeni je došlo do izlijevanja rječice Horljave, a most i put koji vodi prema naselju Vilenjača je  poplavljen te je ovo naselje odsječeno od ostalih mjesta.

Pripadnici Civilne zaštite su od ranih jutarnjih sati na terenu i prate situaciju.

U Tržačkim Raštelima poplave su do sada zahvatile četiri, u Tršcu tri stambena objekta, dok je u Koprivni poplavljen jedan stambeni objekat.

Veća plavljenja nastoje se spriječiti postavljanjem vreća pijeska, a na terenu u Slatini, od jutarnji sati, angažovana je mehanizacija JKP „Vodovod“ i „Čistoća“ – skip.

Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo od jutros je na terenu i obilazi sva kritična mjesta na kojima dolazi do plavljenja i ugrožavanja objekata na području općine Bužim. Prema trenutnom stanju u donjem dijelu rječice  Bužimnice od naselja Varoška Rijeka do granice sa općinom Velika Kladuša i Potok Čaglica od naselja Abdići do spajanja sa Bužimnicom voda se izlila iz svog korita i poplavila okolna poljoprivredna zemljišta. Za sada ta služba nije zaprimila ni jednu dojavu o plavljenju stambenih i drugih objekata ali kako kiša neprestano pada može se očekivati stalni rast nivoa vode gdje bi bili ugroženi objekti u blizini vodotoka. Trenutno se saobraćaj odvija bez zastoja ali se na kritičnim mjestima može očekivati i plavljenje saobraćajnica.

Na području općine Sanski Most vodostaj svih rijeka je u porastu a iz korita su se izlile rijeke i rječice:Bliha, Zdena, Majdanuša, Sasinka, Sanica.Tako je poplavljen veliki broj porodičnih kuća, pomoćnih objekata i poljoprivrednih usijeva. Sve raspoložive ekipe CZ-e su na terenu. Danas je održan sastanak Štaba CZ na kojem je donešena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće, a na osnovu stanja i saznanja o vremenskim prilikama.

Na području Bosanska Krupa kritično je u naselju Svetinja koje je ugroženo izlijevanjem istoimene rječice, te je poplavljen lokalni put Svetinja-Kajtezi. Ugroženo je oko 40 stambenih i pomoćni objekata, te je vršena evakuacije stoke. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište uz tokove rijeka Krušnica i Baštra.

Kopirati
Drag cursor here to close