potpora

Hoće li Britanija pozvati Donalda Trumpa?

Vijesti / Flash | 21. 11. 2016. u 15:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska vlada razmatra upućivanje poziva novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u državnu posjetu, priopćio je u ponedjeljak Downing Street.

Republikanac Trump, koji je porazio svoju demokratsku suparnicu Hillary Clinton na izborima održanim u ovom mjesecu, trebao bi preuzeti predsjedničku dužnost 20. siječnja sljedeće godine.

Zastupnici u britanskom parlamentu ranije su raspravljali o prijedlogu da se Trumpu zabrani ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo. Vlada je, međutim, naglasila značaj održavanja "posebnih odnosa" između dvije zemlje.

''Poziv u državnu posjetu jedna je od stvari koje se razmatraju nakon izbora novog američkog predsjednika. Jedna od tema koje se razmatraju su državne posjete u 2017. godini'', izjavila je glasnogovornica britanske premijerke Therese May.

Državne posjete su formalna putovanja u Veliku Britaniju stranih šefova država i vlada. Pozivnice se obično šalju po savjetu Foreign Officea. Kraljica obavlja ulogu domaćina, dok gost obično boravi u Buckginhamskoj palači ili u dvorcu Windsor.

Posjete obično započinju ceremonijalnom dobrodošlicom kojoj prisustvuju kraljica i ostali visoki članovi kraljevske obitelji, dok se kraljevski banket održava u čast gosta ili gošće.

Trumpov prethodnik Barack Obama učinio je državnu posjetu Britaniji u travnju. Njemu je ukazana ista čast u 2011. godini, prenosi BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close