Strah od poplava

HNŽ: Vodostaji rijeka u porastu, Civilna zaštita tvrdi da stanje nije alarmantno

Nadležne službe obilaze kritične točke na terenu kako ne bi se na vrijeme reagiralo i kako ne bi došlo do poplava.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2018. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Civilne zaštite FBiH vodostaji rijeka na području Hercegovačko-neretvanske županije su u porastu. Nadležne službe obilaze kritične točke na terenu kako bi se na vrijeme reagiralo i kako ne bi došlo do poplava.

''Nema alarmantne situacije na području naše županije. Vođeni iskustvom, svakako valja biti oprezan i ne smatrati da je opasnost prošla'', rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ-a.

Pavlović ističe kako se obilazi nasip kod Hutova blata, te kako su kritične točne bile u mjestima Svitava i Buna.

''Iskustvo je ljude natjeralo na maksimalan oprez. Ljudi su na terenu i prate razvoj situacije, ali nije bilo potrebe za većim intervencijama'', rekao je Pavlović.

Kaže kako je Civilna zaštita spremna reagirati u slučaju poplava.

''Vjerujemo da neće trebati snažnije i značajnije intervencije. Smatramo da razina vode u koritima naših rijeka neće preći dozvoljenu granicu, a u slučaju potrebe snage na terenu i u jedinicama lokalne samouprave su pripravne odgovoriti na sve izazove'', rekao je Pavlović i dodao da je Civilna zaštita dobro opremljena ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Neretva raste

Vodostaj Neretve u Mostaru je iznosio 782 cm, dok je vodostaj rijeke Bune u 11 sati iznosio 291 cm. Na snazi je redovna mjera obrane od poplava na rijeci Buni, jer je vodostaj prešao 265 centimetara.

Kad je u pitanju rijeka Neretva ako naraste preko 850 cm također će na snazi biti redovne mjere obrane od poplava.

Mostar od poplava štiti nasip u Bakijinoj luci koji je napravljen prije par godina, a čija je izgradnja koštala 80 tisuća KM.

Dužina nasipa iznosi oko 400 metara te stanovnike ovog naselja za sad štiti od poplava poput one koja se dogodila 1999. godine kada se vodeni val pogodio Mostar te stanovnike duž obale Neretve ostavio bez krova nad glavom.

Vodostaj na mjernoj postaji Humac iznosio je 299 cm u 11:45 sati.

''Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 302 cm, dok je jučer iznosio 298 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Dana 19.03.2018.godine u 00:00 sati uvedene su redovne mjere obrane od poplava'', navedeno je iz Civilne zaštite FBiH.

Normalizira se stanje u gradovima FBiH u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka

Dok su vodostaji rijeka na području HNŽ-u u porastu, u Srednjobosanskom kantonu u opadanju.

''Pored izlijevanja vodotoka probleme i dalje u Unsko-sanskom kantonu  stvaraju oborinske i podzemne vode koje ne mogu primiti neočišćeni ili uski odvodni kanali, a koje plave poljoprivredne površine, dvorišta i objekte'', navedeno je u redovnom izvještaju FUCZ.

Također, stoji da se nastavlja normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka, dok se sa većine putova, koji su bili poplavljeni, voda povukla i prohodni su za saobraćaj.     

Što se tiče vodostaja Une u Bihaću voda se povlači u svoje korito. Još uvijek je u prekidu putna komunikacija Kulen Vakuf-Klisa.

Zbog klizišta potpuno je obustavljen promet na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići, a otežan je na lokalnom putu Bužim-Elkasova Rijeka u naselju Velići.

Stanja prirodne nesreće na području općine Bosanska Krupa proglašeno je jučer jer je došlo do naglog porasta vodostaja Une i stvaranja oborinskih voda, što je prouzrokovalo poplave i pojave klizišta.

Za razliku od toga, vodostaji rijeka Mutnice, Sane i Sanice opadaju.

Dio naselja Mahala u Sanskom Mostu još je uvijek pod vodom. Kuće nisu ugrožene, ali je još uvijek pod vodom poljoprivredno zemljište, stoji u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close