Jedini bez strategije

HNŽ opet zabušava

HNŽ jedini u FBiH nije usvojio strategiju razvoja za period 2021-2027. godine.
Vijesti / Flash | 08. 09. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sedam kantona Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je proces strateškog planiranja, u skladu s novim regulatornim okvirom, potpuno okončan i skupštine županija su usvojile svoje nove strategije razvoja za period 2021-2027. godine.

U dodatna dva kantona, u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu, se očekuje da će skupštine, na prijedlog vlada, uskoro usvojiti nove strategije. Jedino Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno županije (HNK/Ž) još uvijek nije usvojila strategiju razvoja za novi sedmogodišnji period, piše UNDP u svom priopćenju.

Procese su u devet kantona vodila tijela za planiranje i upravljanje razvojem, dok su značajnu ulogu imali i kantonalni odbori za razvoj, koji su osiguravali vertikalnu i horizontalnu koordinaciju.

HNŽ bez tijela

Novouspostavljena kantonalna vijeća za razvoj, koja primarno čine premijeri i načelnici i gradonačelnici svih jedinica lokalne samouprave u sastavu svakog od kantona su u svim kantonima davali političku podršku i osiguravali vertikalnu usuglašenost strateških ciljeva.

''Na osnovu ovoga, barem što se kantona tiče, možemo reći da je u prethodnih nekoliko godina sistemski pristup planiranju i upravljanju razvojem uspostavljen te da je u najvećoj mjeri sada i zaživio. Ostalo je da još jedino HNŽ uspostavi tijelo za planiranje i upravljanje razvojem i usvoji svoju strategiju, odnosno da se kontinuirano radi na unapređenju kapaciteta za provedbu strategija'', priopćeno je iz UNDP-a.

Podršku uspostavi sistema pruža Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

"Kantoni su u 2021. godini nastavili sa sistemskim pristupom upravljanju razvojem. Gotovo svi kantoni su osvojile strategije razvoja za period od 2021. do 2027. godine, a osoblje projekta ILDP pružalo je podršku u svim procesima", kazao je Nasir Nalić ispred ILDP-a.

Najbolji u aktivnostima

Najdalje su u svojim aktivnostima otišli Zeničko-dobojski, Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. U ova tri kantona su, pored prethodno navedenih dokumenata, usvojene i smjernice vlada za trogodišnje i godišnje planiranje rada institucija.

''Izuzetno smo ponosni na napredak koji je Tuzlanski kanton ostvario u proteklim godinama, te opravdao lidersku ulogu koju je u samom početku ovih procesa zauzeo. Iza nas je jedan izazovan period, u kojem su kreirani ključni preduvjeti koji Tuzlanskom kantonu mogu omogućiti jedan novi razvojni iskorak, i to u svim razvojnim oblastima. Uspješnoj uspostavi sistema za razvojno planiranje je u najznačajnijoj mjeri doprinijela upravo suradnja s ILDP-om, kroz kontinuiran i sistemski pristup jačanju struktura i procesa koji vode razvojne procese u Tuzlanskom kantonu. Upravljanje razvojem, kako u cijeloj Federaciji BiH, tako i u Tuzlanskom kantonu, postaje rastući segment poslovanja. U kontekstu toga je neophodno nastaviti kontinuirano jačati kapacitete za planiranje i upravljanje razvojem, a u cilju kreiranja preduvjeta za uspješniju implementaciju strateških projekata i olakšanog pristupa sredstvima za financiranje strateških prioriteta, koje u konačnici trebaju doprinijeti jačanju konkurentske pozicije Tuzlanskog kantona, ali i BiH u cjelini. Stoga se nadamo da ćemo i u našim narednim koracima i predstojećim aktivnostima, moći i dalje računati na nastavak uspješne suradnje i jačanje partnerstva s ILDP-om“, kaže Erna Kusturica ispred Tuzlanskog kantona.

Potpuna novina

Smjernice i trogodišnje planiranje rada, bazirano na strateškim dokumentima, predstavlja potpunu novinu u radu vlada i drugih institucija kantona. Treba naglasiti da su u ovim kantonima izvršene nužne prilagodbe poslovnika o radu vlada i drugih pravnih akata koji reguliraju planiranje i izvještavanje o radu vlada kantona. Trenutno se u ovim kantonima, uz podršku Agencije za državnu službu FBiH, provode procesi trogodišnjeg i godišnjeg planiranja rada. Očekuje se da će i drugi kantoni uskoro biti u ovoj poziciji.

"U Unsko-sanskom kantonu su stvorene pretpostavke za strateško planiranje koje će u budućnosti osigurati efikasnije, svrsishodnije i transparentnije trošenje proračunskih sredstava, a sve s ciljem ravnomjernog razvoja Unsko-sanskog kantona i poboljšanja života svih naših građana. Istovremeno, suradnja s ILDP-om je doprinijela efikasnijoj javnoj upravi i boljem planiranju budžetskih sredstava, te boljoj povezanosti kantona i FBiH kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti i projekata. Na kraju, realizacijom ovog projekta naša zemlja je jedan korak bliže ispunjavanju jednog od 14 ključnih prioriteta Europske komisije za članstvo u Europskoj uniji“, ističe Dijana Dedić iz Unsko-sanskog kantona.

Sve ove aktivnosti su u skladu s novim regulatornim okvirom za strateško planiranje, a dokumenti su potpuno usklađeni sa Strategijom razvoja FBiH 2021-2027, čije usvajanje se uskoro očekuje, i dokumentom Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, usvojenim od strane Vijeća ministara, vlada oba entiteta i Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close