Preveniranje

HNŽ: Kamerama i dronovima protiv piromana

HNŽ jedna od županija u kojoj dolazi do velikog broja požara, a samo u 2017. godini bilo ih je 2.500 registriranih.
Vijesti / Flash | 12. 07. 2018. u 11:30 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanske županije (CZ HNŽ) u ovogodišnjoj požarnoj sezoni kreće kamerama i dronovima kako bi preventivno djelovali protiv nastanka požara.

Naime, županijska Civilna zaštita sudjelovala je u projektu prekogranične suradnje HOLISTIC u okviru kojeg je nabavljeno i instalirano šest kamera koje su postavljene na tri lokacije. Postavljene su  po dvije kamere na području općina Čapljine, Neuma i Ravnog.

''Mi sada u našem Operativnom centru u svakom trenutku imamo vrlo jasnu sliku onoga što se događa na području tih općina. U slučaju izbijanja požara, kada se uoči dim, signal, bilo zvučni ili svjetlosni, dolazi u naš Operativni centar i odmah se na to mjesto upućuju vatrogasne snage koje na vrijeme mogu spriječiti eventualno širenje požara'', rekao je glasnogovornik CZ HNŽ Pero Pavlović za Bljesak.info, a projekt je vrijedan 350.000 KM.

Pavlović dodaje da, budući da se ovaj vid preveniranja pokazao dobrim, Civilna zaštita ima u planu tijekom ove i sljedeće godine i na području Mostara, Čitluka i Stoca postaviti kamere čime bi značajan dio županije, osobito onaj najugroženiji, na taj način bio kontroliran.

U istu svrhu blagovremenog reagiranja, Civilna zaštita općinama je dodijelila i dronove.

''Sve jedinice lokalne samouprave, odnosno civilne zaštite, imaju dronove putem kojih nadziru i promatraju površine na području svoje općine'', rekao je Pavlović za Bljesak.info, a iz svake općine više ljudi je prošlo obuku za rukovanje dronom.

Na koncu, dodaje Pavlović, dronovi posluže i nakon požara za bolje sagledavanje opožarenih površina.

Podsjećamo kako je HNŽ jedna od županija u kojoj dolazi do velikog broja požara, a samo u 2017. godini bilo ih je 2.500 registriranih.

Apel: Ne igrati se s vatrom

Pavlović upozorava, da bismo izbjegli požare ipak je najbitniji ljudski čimbenik, te apelira da se odgovorno odnosi s prostorom u kojemu živimo.

''Ne igrajmo se otvorenim plamenom. Ukoliko trebamo i moramo raditi određena čišćenja na poljoprivrednim površinama, radimo to u kontaktu s civilnom zaštitom i vatrogascima, kako bismo dali svoj doprinos da požarna sezona protekne sa što je moguće manje požara'', rekao je Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close