Rješenja

HNS u Parlament šalje rješenja za Mostar i za 'Sejdić-Finci'

Vijesti / Flash | 14. 03. 2016. u 13:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti dva prijedloga za rješavanje slučaja "Sejdić-Finci" i prijedlog za grad Mostar, potvrdio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

"Dali smo prijedlog kako birati članove Predsjedništva izravnim izborom iz Federacije. Dali smo dva modela, jedan bi se vezao za općine i definirao ključ odabira jednog i drugog kandidata, a drugi je da to radimo kroz županije odnosno, 10 izbornih jedinica", rekao je Čović.

Naglasio je kako i jedan i drugi model može da zadovolji princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike, te da se provede i odluka Suda iz Strasbourga u slučaju "Sejdić i Finci".

Kada je riječ o rješenju za izbor izaslanika u Dom naroda parlamenta BiH, Čović kaže da je složenija situacija.

"O Domu naroda imamo pristup da uz pet predstavnika iz tri kluba naroda imamo i jednog predstavnika iz reda ostalih. Druga varijanta je da to bude tri puta po 13 izaslanika iz tri naroda plus tri iz reda ostalih", pojasnio je te dodao kako će oba prijedloga biti upućena u parlament BiH, ako i prijedlog za Mostar koji podrazumijeva jedinstven grad bez podjela, prenijela je Srna.

"Što se tiče organizacije grada Mostara imamo institut gradonačelnika i Gradskog vijeća. Dali smo vrlo racionalno rješenja za Mostar koje do zavidne mjere štiti malobrojnije narode, nismo dirali ni zaštitu vitalnog nacionalnog interesa", rekao je Čović.

Precizirao je kako prijedlog HDZ-a podrazumijeva zastupljenost svakog naroda sa minimalno tri i maksimalno 17 odbornika u Gradskom vijeću.

"Ako u parlamentu BiH ne bude podrške i većine, vidjet ćemo što dalje. Naš stav je da izbore u Mostaru ove godine treba održati", rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close