Silenzio stampa

HND pozvao medije na bojkot inicijative 'U ime obitelji'

Vijesti / Flash | 01. 12. 2013. u 00:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatskoj radio-televiziji, koja je na 6. Danima elektroničkih medija pohvaljena za nepristano medijsko praćenje kampanje za referendum o ustavnoj definiciji braka, građanska inicijativa "U ime obitelji" odbila je dati akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima te inicijative.

"Akreditacije nisu dobili portali Index.hr, Net.hr, tportal te sva izdanja EPH grupe i Novi list 'jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije', stoji u odbijenici.

Odmah je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo. Žestoko osuđuje odluku inicijative „U ime obitelji“ koja uskraćuje akreditacije za praćenje referenduma većini hrvatskih medija - svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa ove inicijative.

Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra gdje će „U ime obitelji“ čekati rezultate sutrašnjeg referenduma o promjeni Ustav RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju inicijativa traži prilikom akreditacije novinara. Osim brojeva njihovih mobitela te njihovih e-mailova, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-mailove njihovih pretpostavljenih urednika.

"Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti.

Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena. Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative", navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

RTL televizija, potom i Nova TV te Styrija (Večernji list i 24 sata, op.a.) solidarizirali su se s kolegama iz odbijenih medija i objavili kako neće izvještavati iz stožera 'U ime obitelji'.

Kopirati
Drag cursor here to close