Borba za suživot

HKD 'Napredak' daje punu potporu biskupu Komarici

Vijesti / Flash | 24. 04. 2017. u 11:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu nedavne javne polemike između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i banjolučkog biskupa Franje Komarice, HKD "Napredak" oglasio se priopćenjem za javnost u kojem daje punu potporu biskupu u, kako se navodi, njegovom nastojanju da se izbori za život dostojan čovjeka za onih još desetak posto predratnih Hrvata-katolika u RS-u.

Također, apeliraju i na hrvatske dužnosnike da se konkretno zauzmu za "ono malo preostalih Hrvata u RS-u".

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oduzima pravo banjolučkom biskupu Franji Komarici da u ime protjeranih i obespravljenih Hrvata katolika postavi pitanje dužnosnicima toga entiteta: 'Što ste uradili sa svojim sugrađanima?!' Dodikovo otvoreno pismo upućeno Komarici uoči Uskrsa kao reakcija na biskupov istup u medijima, u biti je otvorena prijetnja. Ali i, pravi, školski primjer političke demagogije", navodi se u priopćenju.

Dodik je tada obznanio kako prekida svaki dijalog s banjolučkim biskupom, ističe se u priopćenju te navodi kako je Dodik taj dijalog prekinuo još prije pet godina, otkako se biskup Komarica nastoji službeno sastati s Dodikom.

"Istina se ne može, ma koliko Dodik 'ravnopravnost' Hrvata (demagoški) legitimirao trojicom ministara hrvatske nacionalnosti u Vladi RS-a. Biskupov je aktualni vapaj uslijedio zbog tzv. malih, običnih ljudi koji ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo i biti sretni na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta.

Biskupovo temeljno pitanje-vapaj je: Gdje su moji katolici, i gdje su njihova prava? I predsjednik RS-a je dužan odgovoriti na njega, jer riječ je o građanima kojima je on predsjednik", stoji u priopćenju.

Iz HKD-a Napredak ističu kako je znakovito to što se hrvatski dužnosnici ne oglašavaju ni nakon, kako navode, "nehumanog Dodikovog napada na biskupa Komaricu".

Kopirati
Drag cursor here to close