nova poglavlja

Hezbollah - Izrael je odgovoran za ubojstvo Kantara

Vijesti / Flash | 21. 12. 2015. u 18:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libanska grupa Hezbollah priopćila je u ponedjeljak da će Izrael smatrati odgovornim za ubojstvo njenog vođe Samira Kantara u zračnom udaru u Siriji tijekom vikenda.

Na tisuće ljudi uzvikivalo je "Smrt Izraelu" dok su Hezbollahovi borci u vojnim uniformama nosili kovčeg s tijelom Kantara na šiitsko groblje u uporištu te grupe u južnom Bejrutu na kome je sahranjen.

''Ako Izraelci misle da su ubojstvom Kantara zatvorili jedno poglavlje, oni griješe jer će umjesto njega otvoriti mnoga druga'', izjavio je na sahrani Hashem Safeieddine, visoki dužnosnik utjecajnog šiitskog militantnog pokreta.

Zatočen u izraelskom zatvoru zbog sudjelovanja u napadu u Izraelu 1979. godine u kome su ubijene četiri osobe, kantar je vraćen u Liban 2008. godini u okviru razmjene zatvorenika s Hezbolahom, kome se nakon toga pridružio.

Kantar, koji je rođen 1962. godine, slabo se pojavljivao u javnosti otkako ga je Izrael oslobodio.

Hezbolah nije priopćio kakvu ulogu Kantar ima u trenutnom sirijskom sukobu, u kome se ta grupa bori na strani predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijski državni mediji javili su, međutim, da je on sudjelovao u velikoj ofanzivi u ovoj godini u Kuneitri, u blizini Golanske visoravni koja je pod izraelskom okupacijom.

U siječnju je u izraelskom zračnom udaru ubijeno šest pripadnika Hezbollaha, među kojima je zapovjednik i sin ubijenog vojnog komandanta Iimada Moughniyaha u blizini Golana, prenosi agencija Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close