100-njak prosvjednika

Hercegovina: Održani prosvjedi protiv restriktivnih mjera

Vijesti / Flash | 18. 03. 2021. u 22:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prosvjedu protiv restriktivnih mjera na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu u četvrtak navečer okupilo se 25 prosvjednika dok ih se 50-ak okupilo u Parku hrvatskih velikana u Grudama.

Prosvjed je počeo u 20:30 sati, a nakon 15 minuta na središnji gradski trg u Širokom Brijegu stigle su tri policijske ophodnje te tri vozila krim. policije.

Policija je legitimirala prosvjednike i novinare, a nakon kraćeg razgovora prosvjednici su se mirno razišli zakazavši novi prosvjed na istom mjestu u petak u 19:45 sati.

Organizatori prosvjeda pod nazivom ”Pravo na ljudsko dostojanstvo” nisu poznati, a plakati koji su pozivali na prosvjede kružili su društvenim mrežama od srijede.

Dvije osobe pozvane su u Policijsku postaju Široki Brijeg jer nisu imali osobne dokumente, a nakon što im se provjerom utvrdi identitet bit će puštene na slobodu, prenosi Jabuka.tv. Jedan od dvojice pozvanih muškaraca je vijećnik HSP-a dr. Ante Starčević – HSP BiH u Gradskom vijeću Širokoga Brijega Josip Grbešić.

U središtu Gruda se pak okupilo duplo više prosvjednika nego u Širokom Brijegu, a tamošnja policija legitimirala je nazočne koji su se okupili u parku.

Foto: Anadolija / Održani prosvjedi protiv restriktivnih mjera

Svi koji nisu imali valjane propusnice najvjerojatnije će dobiti novčane kazne.

Jedna od prisutnih nezadovoljnih građanki u izjavi za medije kazala je da nitko nema pravo ljudima zabraniti njihovu slobodu.

Foto: Anadolija / Održani prosvjedi protiv restriktivnih mjera

"Neka nas kažnjavaju. Ovdje i onako nema zakona, ustvari, ne poštuje se", kazala je.

Ranije je iz MUP-a ŽZH rečeno da se građani koji se zateknu u kršenju policijskog sata odnosno ograničenog kretanja kažnjavaju po članku 12., točki 1a) Zakona o javnom redu i miru odnosno nepostupanju po zapovijedi policijskog službenika, a kazne za ove prekršaje kreću se od 700 do 1.500 KM.

Podsjećamo, u četvrtak ujutro policijski komesar MUP-a ŽZH Milan Galić za kazao je da prosvjedi nisu bili prijavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close