Na planini Čabulji

Hercegovačkom farmeru grom usmrtio 32 ovce

Vijesti / Flash | 14. 09. 2016. u 05:59 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom iznenada je prije preksinoćnog mraka zahvatilo dijelove planine Čabulje kod Mostara, te su oko 17 sati od udarca groma stradale 32 ovce iz stada u vlasništvu obitelji Prskalo, a samo pukom srećom smrt je izbjegao pastir Milan iz Nevesinja, piše Večernji.ba.

Pastir bez teških posljedica

Naime, siloviti grom udario je u bor u blizini kojega je stajao pod kišobranom. Udar ga je odbacio i doslovno “pokosio” dio stada od oko 350 ovaca, koliko je čuvao ovaj pastir.

''Sreća u nesreći je to što Milan nije pretrpio ozbiljnije posljedice. Onako u šoku nazvao me je mobitelom pa sam odmah odjurio na mjesto događaja i imao što vidjeti, kaže  Josip Prskalo čiji roditelji žive oko tri kilometra dalje.

Na tolikoj je udaljenosti i tor iz kojega je Milan krenuo sa stadom na ispašu, gdje ga je i zateklo nesvakidašnje nevrijeme praćeno grmljavinom.

Velika materijalna šteta

Njemu je to bio prvi bliski susret s pogubnim prirodnim fenomenom, a u posebnoj je opasnosti bio zbog mobitela koji, kao i ostali električni uređaji, privlači munje. Nesreća koja je zadesila hercegovačkog farmera prouzročila je štetu koja se mjeri tisućama maraka.

Inače, prema njegovim riječima, jedna ovca minimalno stoji oko 200 KM, a tu je i šteta u proizvodima koje ona donosi tijekom godine. Stariji članovi njegove obitelj pamte sličan slučaj od prije 40 godina kada im je grom na toj planini usmrtio pet krava.

Inače, početkom ljeta zabilježen je i slučaj u kojem je od groma stradao dio stada ovaca umirovljenika Steve Dukića (67) u blizini Milića kod Zvornika. Udari groma su ove ljetne sezone imali tragične posljedice i za dvoje ljudi. Krajem srpnja u zvorničkom naselju Šćemlije grom je usmrtio Milu Stevanovića (40), radnika poduzeća Zvornik stan, te Juroša Kosorića (60) iz Rogatice na brdu Tmor nedaleko od sela Milakovići.

Kopirati
Drag cursor here to close