Negativni prirast

Hercegbosanska županija izgubila grad veličine Tomislavgrada

U toj županiji, samo u prošloj godini bilo tri puta više umrlih nego rođenih
Vijesti / Flash | 17. 02. 2020. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog negativnog prirodnog prirasta, Hercegbosanska županija u proteklih petnaest godina izgubila je cijeli jedan grad veličine Tomislavgrada, javlja BHRT.

U toj županiji, samo u prošloj godini bilo tri puta više umrlih nego rođenih. Osim negativnog prirodnog prirasta, sve je više obitelji koje bolji život traže drugdje. Istodobno, vlast je godinama bez ozbiljne reakcije.

U zemlju ili izvan zemlje, dvosmjerni je put masovnog odlaska žitelja HBŽ-a. Dok se ukupna brojka onih koji su otišli preko granice još može samo pretpostavljati, točna brojka onih koji su samo u prošloj godini napustili ovaj svijet zvuči pomalo nevjerojatno, pogotovo u usporedbi s ukupnim brojem ovdje rođenih.

''U Hercegbosanskoj županiji je u prošloj godini rođeno 307 djece, a u isto vrijeme je umrlo 888 osoba'',  ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a Diana Mamić.

Zabrinjavajući su, međutim, još neki podaci koji govore o potpunom demografskom slomu na ovim prostorima. Tako su u Bosanskom Grahovu prošle godine rođena tek četiri djeteta, u Kupresu svega njih desetero, a u Glamoču trinaestoro, dok je u istom razdoblju samo u ove tri općine ukupno umrlo 119 osoba.

''Trista sedmero ljudi rođeno na području cijele županije, a samo u Livnu je umrlo 390 osoba'', kazala je ravnateljica Mamić.

''Vidite, 888 je umrlih, od toga koliko je tu karcinoma, koliko je nečega što je već u ovoj županiji zabrinjavajuće? Činjenica je, mi ni jedan sat tijekom ove godine nismo proveli Program za rano otkrivanje bilo kojeg karcinoma'',  ministrica zdravstva HBŽ-a Vasilija Broćeta.

Podaci govore da je u proteklih petnaest godina zabilježen tako negativan prirast stanovništva da je u ovoj županiji nestao cijeli jedan grad veličine Tomislavgrada. Situacija je još dramatičnija kada se toj razlici između ukupnog broja umrlih i rođenih, a koja iznosi oko šest tisuća, pridodaju i tisuće onih koji su se u međuvremenu iselili s ovih prostora.

Svakoj vlasti to bi bio veliki alarm za uzbunu, samo to, izgleda, ovoj nije, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close