Organizatori otpora

Helez: Na spisku organizatora otpora neće biti više od 500 osoba

Vijesti / Flash | 11. 10. 2013. u 06:35 Z.S:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici udruženja organizatora otpora u FBiH jučer su se sastali s federalnim ministrom za pitanja boraca Zukanom Helezom (SDP) da bi pokušali riješiti sporna pitanja u vezi s kriterijima za dodjelu posebnih odlikovanja za sudjelovanje u obrani BiH.

Kako je ministar Helez pojasnio za „Avaz", utvrđeni su jasni kriteriji tko može biti organizator otpora.

- Jedan od osnovnih kriterija je da netko tko je kažnjeno gonjen ili je osuđen za ratne zločine ne može biti organizator otpora. Također, oni koji su otišli izvan granica BiH u tijeku rata, a nisu ranjeni, ne mogu se svrstati u ovu populaciju. Organizator otpora ne može biti ni netko tko dolazi s područja  na kojem nije ispaljen nijedan metak - kaže Helez.

Ističe da je dogovoreno da na listi organizatora otpora ne može biti više od 500 osoba koje se mogu svrstati u ovu populaciju.

- Spisak je bio puno veći, udruženja su ga reducirala, a ne Ministarstvo za pitanja branitelja. Ne mogu ja znati iz Bugojna tko je gdje organizirao otpor. Znači, to moraju znati ljudi sa svog područja. Oni trebaju donijeti spiskove i da se probamo dogovoriti oko imena. Ovaj posao je u poodmakloj fazi, a nakon što ga završimo, pripremit ćemo zakon za organizatore otpora - pojasnio je Helez.

Kopirati
Drag cursor here to close